sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Pohja kasvihuoneelle

Olen harrastellut muutaman vuoden avolaatikkoviljelyä ja haaveillut pienestä kasvihuoneesta kun useana vuonna kesän lämpö ei ihan tunnu riittävän tai kasvukausi jää turhan lyhyeksi. Niinpä kolmantena pihapäivänä askarreltiin mm. kasvihuoneen pohjan kanssa.

Alkuun oli puukehikolla merkitty kasvihuoneen paikka ja oletettu koko, jotta saatiin hahmotusta visuaalisemmaksi. Paikkaa oli makusteltu ohikulkien viikon verran ja lopputulemana sitä siirrettiin. Kasvihuone sijoittui meillä lopuksi tontin etureunan sijaan talon päätyyn, joka paitsi on sijainniltaan aurinkoinen, myös eniten poissa ohikulkijoiden silmistä.


Pohjasta päätettiin tehdä ihan reippaasti kasvihuonetta suurempi. Sen paikka ja parin kolmen metrin väli rakennuksen sokkelikiveykseen kaivettiin reilu 20 cm syväksi. Pohjalle aseteltiin suodatinkangas ja kolo täytettiin sepelillä. Jotta pohjasta saatiin tiivis ja suora, se tärytettiin piukkaan kahteen kertaan ja jätettiin odottamaan seuraavan viikon jatkohommia.



Epätoivotun kasvuston ehkäisemiseksi ala päätettiin laatoittaa. Pohjalle etsin ihan perus 30×30 betonilaattaa. Meillä ei ollut tarvetta hienostella priimalla kivetyksellä, joten katselin mahdollisuutta tarjota uusiosijoitusta käytetyille laatoille. Saatiinkin sitten eräältä tuttavalta lupa oman työn hinnalla käydä hakemassa purkutyön jäljiltä jääneitä katukiveyslaattoja suurista hukkakasasta. Niinpä tehtiin viikon ekoteko ja kaivettiin tarvittava määrä ehjiä laattoja rikkinäisen murskeen, laatanpalasten ja hiekan joukosta. "Työnhän tein itse ja säästin." :D


Kaikenkaikkiaan laattoja tarvittiin kolme-neljä peräkärryllistä. Ei sinällään etteikö kärryyn olisi mahtunut kerralla enemmän, mutta kun jokainen laatta painaa n.15kg, ei normikärryn kantama vedä painonsa puolesta niitä mahdottomasti.

Ennen laattojen asettelua pohja vedettiin pitkällä laudalla suoraksi joka ilmansuuntaan. Työ olisi ollut helpompi, jos sepelin sijaan pohja olisi ollut hienompaa hiekkaa, jonka olisi kevyemmin saanut siloitettua. Sepelissä tasoitusta sai tehdä huolella sillä yksikin töröttävä pikkukivi aiheutti laatan vinouden ja nitkumisen löysänä.



Ukilta saatiin ihanasti apua, sillä laatoitustyö oli odotettua hitaampaa ja työläämpää. Ukin kärsivällisyydellä lopputulemana saatiin pohja tasaiseksi ja valmiiksi ennen kuin sepeli asettui syyssateiden myötä tiukemmin uomiinsa. Kasvihuone siihen nousee sitten keväällä.

4 kommenttia:

  1. Minkä kokoinen kasvari teillä on suunnitelmissa? Haaveilen myös sellaisesta, mutta ensi kesälle ei varmaan vielä saada. Joku 7m2 korkeampi (mahtuu seisomaan) malli toimisi varmaan sopivasti pienimuotoisessa harrastuksessa.

    (Huomenna muutto!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kaavailin alle 6m2 kokoa (jolla meitin kunnassa vältytään toimenpideilmoituksilta/-lupien kanssa säädöltä ;)) Harjakorkeus vähän reilu 2m. Lasi olisi kauniimpi, mutta ruutujen kestävyys mietityttää.. Joten kirkkailla polykarbonaattiseinämillä ja kennolevykatolla mennään.

      Uuh, mahtavaa kun projekti alkaa olla maalissa. Jouluksi uuteen kotiin. Tsemppiä muuttohommiin! :)

      Poista
  2. Meillä on kans tässä tontilla lasinen kasvihuone, mut tää ei oo kyl ku vaan 3-4neliöinen.. Tosin ei olla viherpeulaloitakaan :D mut ihan vaan jotain perus tomaattia ja yrttejä ajattelin eka kokeilla.. Oon niin hyvä tappamaan perus kukatkin xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukat multakin kuolee :D Mut kasvimaa on hauskaa hommaa - terapeuttista ja koukuttavaa :)

      Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)