sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Koti valmiina vai vaiheessa?

Rakentajia on kolmenlaisia; osaavia ja peukalokämmenisiä ja rohkeita kisällejä. Talokuumeessa tarvitsee realistisesti tarkastella omia resursseja niin fyysisesti, rahallisesti kuin mentaalisestikin. Rakennuttaminen avaimet-käteen on tyyristä. Jos kuitenkaan ei fysiikka ja taidot riitä, hupenee loppupeleissä mentaalipuoli ja rahatkin. Perheeseemme kun ei kuulu taidokasta tee-se-itse nikkaria, karsiutui meillä runkovalmiit ja lämmitysvalmiit pakettitoimitukset pois. 

Varteenotettavat vaihtoehdot olivat sisustusvalmis ja muuttovalmis. Tai noh, niistäkin viimeisin. Sisustusvalmiin ja muuttovalmiin hintaero vaihteli 25 000 ja 55 000 välillä. Alkuun säästö kuulosti huimalta. Pian kuitenkin selvisi että sisustusvalmiista jää pois kaikki sisäseinien pintatyöt, maalit, tapetit, listat, kattopaneelit, lattiat, kiintokalusteet, väliovet, kodinkoneet, saunapaneelit, takka hormeineen ja pellityksineen jne. Näiden metsästäminen paikallisista Bauhauseista, suunnittelun ja työn teettäminen olisi mittava lisästressi ja lisävaiva. Päällekkäisyyksiä, työmiesten rekryjä, aikatauluja, juoksemista soitteluja. Tuskin tulisi juurikaan halvemmaksi, kun kerran omaa taitoa ei ole käytettävänä maalaamista pidemmälle. 

Muuttovalmiista vaihtoehdosta sain ystävältäni huokauksen kustannuksista. Oikeassa hän oli, muuttovalmiissa on jokaiselle listalle ja pistorasialle hinnoiteltu työ. Kun aikaa ja taitoa olisi, saisi monta maksettua tuntia paikattua omalla ajalla. Siinä nikkarishenkisillä onkin mahdollista säästää ja isosti. Meillä ei. Kas köyhällä ei ole varaa ostaa huonoa. Meillä ei ole varaa siihen, että itse harjoitellaan omakotitalon kokoisen projektin kanssa ja loppupeleissä palkataan ammattimies korjaamaan jäljet.

Se oli sillä selvä; Muuttovalmis it is. Sievitalo teki päätöksen helpoksi. Heidän kanssaan ei tarvinnut valita esim. sisäpintoja viiden mallin joukosta vaan vaihtoehtoja tuntui olevan. Vakiovalikoimaa löytyi kiitettävästi niin lattiamatskuista, tapeteista kuin kaapistoista ovineen ja erivärisine runkoineen. Yhteistyökumppanit olivat laadukkaita ja siten toiveet korkealla. Tosin vielä ei kannata henkeä pidättää sisustusvalintojen kanssa. Ennen kuin postipoika kiikuttaa kotiovellemme Värisilmän sample-kansion matskuineen, on tässä "muutama" pikkuhomma hoidettavana. Kuten esimerkiksi rakennuslupa sen satoine liitteineen. Siitä kun aloittaa, pysyy jalat tiukasti maankamaran realiteeteissa.

4 kommenttia:

  1. Oltaisiinpa meilläkin jo tossa vaiheessa! Mutta edelleen haaveillaan, selataan talokuvastoja ja piirrellään omia pohjia.

    Mistä etsitte tietoa ja arvioita kustannuksista joita muuttovalmiiseen ei kuulu? Eli siis kaikki nää pohjatyöt ja lupa-asiat? Tontin raivaamisesta liittymiin, salaojiin ja routaeristyksiin. Puhumattakaan rakennusvalvonnasta jne. Tuntuu tosi vaikealta hahmottaa minkä verran sellasiin täytyy karkeasti budjetoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin hankalaa ja pikkasen mörkönä luonnollisesti meilläkin vielä. Tietoja sai riipiä. Esim. Vastaava mestari voi laskuttaa kaikkea 1500e ja 6000e välillä. Suunnitelmista riippuen vastaava voi toimia myös pääsuunnittelijana tai sitten pääsuunnittelija palkataan erikseen. Projektin alkumetreillä saa valmistaloissakin listan asioista, jotka jää rakennuttajan vastuulle. Nämä saatavat vaihdella toimittajasta riippuen. Eri kunnissa on myös eri vaatimukset asiakirjoille; onko esim.maaperätutkimus absoluuttisen pakollinen.

      Lupa- ja katselmustaksat näkyi kunnan rakennusvalvonnan sivuilta. Samoin vesi- ja viemäriliittymät. Sähköliittymän kysyin Carunan chatissä. Valitsimme tontillemme maaurakoitsijan, joka on tehnyt pohjia samalla alueella ja tarv. kykenee itse tekemään räjäytystyön kalliotontilla. Hänenen ammattitaitoonsa luottaen saimme karkean arvion tontin perustamiskustannuksista (sis.sisätäytöt, sadevesi- ja salaojajärjestelmät, patosuojalevyt, routaeristeet, KVV-pihavedot ja työnjohto jne.) Toki totuus tulee ilmi vasta perustuksia tehdessä ja saattaa heittää 5-10t. Lainassa tarviikin olla helposti 15t puskuri yllätyksiä varten. Ja laina mitottaa niin, et tarvittaessa sitä pystyy pyytämään rahtuvan lisääkin.. Ja tämä kaikki kaava-alueella kunnallistekniikan äärellä. Toista on haja-asutus; esim mahdollinen tien rakentaminen, viemärijärjestelmät, suunnittelutarveratkaisut jne. Huh!

      TaloPelin avulla pääsee katsomaan projektissa huomioitavia asioita ja laskeskelemaan (=kauhistelemaan) mitä oman kodin rakentaminen budjetilta vaatii. Löytyy osoitteesta https://www.talopeli.fi/

      Poista
    2. Joo tota talopeliä olen kokeillutkin, kauhistuttavia summia sillä saanut aikaan:D Helposti alkaa neliöt asettumaan kompaktimpaan muotoon kun sitä täyttelee.

      Paljon on kyllä selvitettävää. Hyvä siis oikeastaan aloitella tälleen erittäin ajoissa! Ja riittävä puskuri lainaan on tosiaan tarpeen, rempoissakin aina tullut niin paljon yllättäviä ylimääräisiä kuluja etten ees uskalla ajatella miten kokonaisen talon kanssa...

      Poista
    3. Oot oikeassa. Mäkin olen vuosien saatossa perehtynyt - ja ahdistunut - ja lopputuloksena päättänyt ettei koskaan lähetä rakentaan :D Liikaa kaikkea, liikaa epävarmuutta. Nyt sit jotenki vaan niksahti. Äiti-aivojen arviointikyvyttömyyttä varmaan..

      Tsemppiä suunnitteluun! Hyvin suunniteltu on osaksi tehty. Se on aina plussaa :)

      Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)