lauantai 2. helmikuuta 2019

Rakenne - ja muut keskiraskauden merkkipaalut

Neljän viikkolukeman virstanpylväät napsuvat alkuvuonna peräkanaa. Odotettuina, jännitettyinä.

H.20 - puoliväli kuukautisten ja lasketun päivän aikajanalla. Odotettu ja ihmeellinen käännekohta. Sitä tuskin kieltää kukaan.

H.21 - rakenteiden viikko. Kuntamme siirtyi vuodenvaihteessa ostamaan seulonnat uudelta palveluntuottajalta ja samalla rakenneultran viikko heittäytyi viikolla eteen päin heidän käytänteidensä mukaisesti. Vanhana seulojana en osannut päättää mitä mieltä muutoksesta olen. Toisaalta sikiön rakenteiden tarkastelu on h.21 sujuvampaa ja siten omalla tavallaan luotettavampaa kuin h.19-20. Toisaalta, jos jotain olisi, on viikot aika pitkällä..

Aika oli h.21+0 ja onneksemme pienellä ihmistaimella kaikki kuvautui kuten näillä viikoilla kuuluu, vaikka pikkuinen linkkuveitsi-akrobaatti ei päästänyt seulovaa kätilöä helpolla. Kontrolliultran sain h.28 varmuuden varoiksi, sillä herttamaisen kohtuni etuseinämässä näkyi möykkyä. Kätilön kanssa yhdessä tuumimme, ettei vaikuta myomalta. Liekö sitten lisäistukkaa tai poikkeuksellisen sitkeä supistusrengas. Napanuora kiinnittyi varsinaiseen istukkaan, joka sijaitsee turvassa ylhäällä. Aika ei varmaankaan olisi ollut välttämätön, mutta uskoisin että ihan paikallaan kun huomioidaan sikiön sirohko alle 400g koko (sopii perimään), varhaisten viikkojen supistelutaipumukseni ja epäselväksi jäänyt näkymä.

Taimi h.21+0

H.22 - maaginen 154 päivää raskautta. Veteen piirretty viiva keskenmenon ja synnytyksen välillä. Kohdallani tämä rajapyykki on valtavan merkityksellinen. Hetki jolloin syntyessään sikiöstä tulisi lapsi - lähinnä toki yhteiskunnan silmissä, sillä meille hän on sitä ollut jo kauan. Minulle se kuitenkin on raja joka vahvistaa identiteettiäni aidosti kahden lapsen äitinä. Vaikka kävisi mitä.

H.23 - aktiivihoidon raja. Siis yliopistosairaalamme vastasyntyneiden teholla. Tämän viikon täytyttyä tiedän, että moni muukin kuin minä on valmis tekemään kaikkensa suojellakseen pienen ihmistaimen - kutsuttakoon häntä lyhyemmin vaikka Taimeksi - elämää, jos hän sattuisi syntymään ennen aikojaan. Se tieto lohduttaa kaltaistani odottajaa, joka ennen raskauden puolta väliä alkaa epätoivotusti tuntea supistuksia.

Kohtuni rakenteelle on tyypillistä taipumus supistusherkkyyteen kun aktiivinen kasvuvaihe alkaa. Ja nyt ne ilmaantuivat aiemmin kuin viimeksi. Huojentavaa on, että tuntemukset tulevat yksittäin, laukeavat alle minuutissa ja niitä pääsääntöisesti on vain 5-6/vrk. Epätoivottavaa on niiden napakasti tuntuva luonne ja taipumus tulla levossakin.. Taavasta jouduin olemaan lepokäskyllä ja lääkkeillä kotona viikoilla 23-28. Positiivista on, että raskaus meni tuolloinkin täysille viikoille. Siihen olen tuudittautunut, kun normitapaan kikkailen töissä ja kotona. Varmuuden varoiksi pian lie kuitenkin aika tarkistaa kohdunsuun tilanne kertaalleen ennen äitipolin h.28 kontrollia, sillä viikot on kovin pienet eikä supistelu ainakaan laantumisen merkkejä näytä. Tuntemuksia öisin pohtiessa minua rauhoittaa ajatus siitä, että tarvittaessa keskolan ovet avautuisivat jo meillekin.

6 kommenttia:

 1. Hienoa, että Taimella rakenteet kunnossa. Inhottavaa tuo supistelu, jo nyt! Itse jäin rv28 töistä pois, kun alkoi töissä supistella ja tuli ihmeellisiä kipukohtauksia? 100kg ihmisten hoitaminen ei oikein luonnistunut. Kohdunkaula oli myös ensisynnyttäjäksi noilla viikoilla jo kovin lyhyt, jännitti kauheesti miten käy, mutta täysiaikaiseksi päästiin, huh. Paljon tsemppiä sinne ja jätä lumityöt suosiolla puolisolle, Heh! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se sellaista, et mieluummin ois ilman. Ja kun ne on niin arvaamattomia; toisilla supistustuntemuksia vaikka kuinka mut kohdunsuun tilanne pysyy ennallaan. Taas toiset ajautuvat sairaalahoitoon viikkotolkuksi ilman mitään kummempaa tuntemusta. Toivon et molemmat kuulutaan tuohon 1-ryhmään 🙏🏻 Joo, oiva (teko)syy luistaa noista lumihommista 😁

   Poista
 2. Supermielenkiintoista seurata raskautta vähän "valistuneemmasta" kulmasta. Oppii itsekin uutta. Onnittelut virstanpylväistä! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos💕 Mukava kuulla, kun joskus sitä miettii et onkohan jaarituksillani ja pohdinnoilla sinällään mitään uutta annettavaa.. Rakenne-uä:n kuvasin 2016 tekstissä Sukupuoliultra, joten sen suhteen tällä kertaa oli ämpäri jo tyhjätty 😄

   Poista
 3. Tosi jännittävät ajat teillä siellä. Hyvä kuulla, että kaikki hyvin, vaikka supistelua esiintyykin. Postaahan taas kuulumisia ennen laskettua aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä toisen raskauden viikot on vilahtaneet ohi jotenkin nopeammin. Bloggaus on käynyt mielessä useasti, mut kummasti jäänyt.. Ehkä lähiaikoina skarppaan. Mukavaa kun olette kuulolla vielä :)

   Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)