sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Sinetti punktiopohdinnalle

Perjantaina saimme tiedon alkuraskauden yhdistelmäseulasta. Down riskiluku oli 1:2100 ja Edwardsin vastaava 1:100000. Se oli sillä selvä. Sikiön kasvu oli hyvä, niska normaali, eikä verikoekaan hälyttänyt. Punktio jää tekemättä.

Vaikka punktioon liittyvät riskit ovat pienet, olen turhan monta kertaa todistanut kyseisen toimenpiteen jälkeistä lapsiveden tihkuntaa. Jos minun tuurillani raskaus menisi punktion jälkeen kesken tai joskus myöhemmässä vaihessa iskisi kohdunsisäinen infektio, en voisi olla miettimättä olisiko ongelmilta vältytty ilman ko. toimenpidetta.

Näin on hyvä. Olemme Kimalaisen kanssa läpäisseet ensimmäisen seulan. Nyt vain odotamme maaliskuulle ajoittuvaa rakenneultraa ja toivomme pörriäisen kasvavan ja kehittyvän normaaliin tapaan.

7 kommenttia:

 1. Hienoa, että punktio ei ole tarpeen!

  Oletko muuten edelleen raskausoireeton?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, oireet/oireettomuus ennallaan. Pää pöntössä en oo missään vaiheessa riutunut. Rintavarustusta aristaa vähän ja ajoin tulee heikotuksen aalto, pakko päästä istumaan. Muuten ei oo muuta merkittävää vaivaa kuin väsymys (nimim.juuri 2.5h päikkäreiltä herännyt ja sekaisin kuin seinäkello). Luulen et näin 13 viikon jälkeen sekin alkais pian hellittää. Eli kokonaisuus varsin vähäinen, ei parane valittaa :)

   Poista
 2. hyviä uutisia :)<3 mulla on samanlailla olemattomasti oireita. ei kans parane valittaa! mulla on vielä kaksi viikkoa nt ultraan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oireettomuus on kaksiteräinen miekka; saa ajoin epäilemään raskauden tilaa.. Mut kaiken edetessä normaalisti, emme varmaankaan pistä pahaksemme ;) Tsemppiä nt-uä:n odotukseen!

   Poista
 3. Ihanaa lukea hyviä uutisia <3

  Olen lukenut blogiasi jo parin kuukauden ajan. Itsekin nyt raskaana mutta vasta rv 11+1 meneillään.

  Luin blogistasi, että sullakin on sydämen muotoinen kohtu. Kävin itse ultrassa viime viikolla ja gynekologi sanoi, että kohtuni on herttamainen, sydämen muotoinen. Kysyin heti onko se vaarallista ja hän sanoi, että ei.
  Nyt kotona aloin googletella kauhutarinoita ja ahdistuin valtavasti..

  Pakko siis nyt kysellä että onko herttamaisesta kohdusta puhuttu teidän kanssa enempiä? Sanottiinko nt-ultrassa mitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että seuraat matkaamme :)

   Kätilön NT:ssä ei puhuttu sen enempiä, mutta olen perehtynyt siihen aiemmin. Herttamaisuus ei ole vaarallista, mutta verrattaessa normaalirakenteiseen kohtuun, joitan riskejä on. Se toki riippuu siitä kuinka syvä kaksiosaisuus on ja jakaako väliseinä kohduontelon vai onko sitä ollenkaan jne. Yleisesti kaksiosaisuus/herttamaisuus saattaa vaikuttaa raskaaksituloon tai keskenmenoalttiuteen. Itsellä on päivittäistä supistuksenomaista kipuilua, jonka laitan herttamaisuuden ja venymiseen aktiivisesti reagoivan kohtulihaksen piikkiin. Toki voin olla väärässäkin. Koitan joka tapauksessa olla ottamatta siitä hirmuista taakkaa, sillä kyseessä on asia, jolle ei näillä viikoilla mahda mitään.

   Raskauden myöhemmässä vaiheessa kohdun poikkeava herttamainen muoto saattaa altistaa tarjontavirheille (sikiö ei yhtä luonnikkaasti käänny perätilasta raivotarjontaan) tai ennenaikaisuudelle (supistusherkkyys, venyminen). Uskoisin kuitenkin riskien riippuvan kohdun rakennepoikkeavuuden asteesta. "Pelkkällä" herttamaisuudella riskit lienevät varsin kohtuulliset, joten uskaltaisin lähtökohtaisesti odottaa täysiaikaista raskautta ja pää edellä alateitse syntyvää vauvaa, ellei matkalla muita murheita tule. Ja jos tulisikin, ne takuuvarmasti hoidetaan oireen ja tuntemusten mukaan kun niiden aika on. Näin ollen suurta huolta ei sinunkaan mielestäni etukäteen tarvitse herttamaisuudesta kantaa :)

   Paljon onnea odotukseesi ja mielenrauhaa viikoille tuleville!

   Poista
 4. Kiitos todella kivasta kommentistasi :)
  Olet ihan oikeassa, että murehtiminen ei auta mitään. Itse en kauheasti osaannut kysyä kohdustani lääkäriltä, mutta uskon että ei siellä mitään hirveän huolestuttavaa ollut kun lääkäri sanoi ettei olisi mitään vaaraa. Pitää vain nyt luottaa siihen tällä hetkellä :)
  ja minun pitäisi myös osata lopettaa googlettaminen, koska se vain lisää ahdistusta kun keskittyy niihin dramaattisiin tarinoihin.

  Itselläni ei ole ollut mitään kipuja paljoakaan... no ihan alussa oli sellaista pientä jomotusta ja ehkä kerran viikossa alavatsaa repii jos aivastelee. Raskauden alkuunkaan ei kohtuni muoto ole kai vaikuttanut, koska tulin todella nopeasti raskaaksi vaikkakin eka raskaus päätyi varhaiseen keskenmenoon.

  Paljon onnea ja iloa myös teidän odotukseen, jään mielenkiinnolla seuraamaan :)

  VastaaPoista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)