tiistai 16. toukokuuta 2017

Perustavanlaatuinen urakkaviikko

Istun tulevan kotimme sokkekehikon sisällä. Nojaan viikon vanhaan betoninurkkaan. Pipo pois, aurinko hyväilee. Taava nukkuu vaunuissa sokkelin ulkopuolella metrin päässä. Ihanaa. Hetki rentoutua. Piilossa. Omassa rauhassa.. Voi vaikka näpytellä blogitekstiä.

Maan alla, sokkelin sisällä, mä ja suojaputket
Seesteistä riemua kestää 2 minuuttia. Alan kuulla lähestyvää koneen jylinää. Kohotan katseeni, näen kaivurin kauhan lipuvan pihaan. Nostan pääni sokkelin reunan yli, tervehdin maaurakoitsijaa. Jaaha. Loput perustustyöt on alkamassa.

Siitä lähtee souvi. Katsotaan vielä työmaakansiosta mittapiirrustusta, kävellään tontilla, mietitään liittymän valumavesiä ja ylimääräistä salaojitusta. Urakoitsija hyppää kulkupeliinsä ja huikkaa lähtevänsä tarvikeostoksille. Homma etenee. Seuraavana päivänä on tarkoitus aloittaa täytöt, joten käyn maalaamassa taloon ja talliin merkkiviivat täyttökorkeuden merkiksi. Totean et sokkelipojilta on tallin sisäpuolinen styroxi jäänyt 10cm piirrustusta matalammaksi, joten sitä saa raksapuolen väki paikata aikanaan.

Illalla ukkin kanssa syötetään maalämmön keruupiirit paikoilleen. Tai koitetaan syöttää. Eipä ne vaan soljukaan putkea pitkin vaikka sisäpinta on sileä ja putki vielä kohtuu suorassa. Passelisti urakoitsijamme kurvaa paikalle kyydissään pihaan tulevat salaoja- ja sadevesiputket, käyrät ja kaivot. Hänen kikkakolmosillaan saadaan viriteltyä vetolangat suojaputkiin ja kolmen ihmisen voimin maalämmön keruupiiriputket paikoilleen. Samalla tekniikalla viedään myös sähköjohto sokkelin alta odottamaan pihavaloja. Lopuksi muutkin sokkelin alta tulevat suojaputket kaivetaan esiin, jotta sähkö ja puhelinkaapeleiden syöttö onnistuu vaivatta.

Kun aamu valkene, alkaa rekkaralli. Ensin täyttyy talo. Pohjalle 40cm routimatonta, tiivistys, pinnalle salaojasoraa 30cm ja tiivistys. Kippiauto paiskaa tavaraa sisään, pieni kaivuri tekee työn, lapiomies viimeistelee ja täryttää. Ennen viimeistä tasoitusta kaivetaan radonputki päälimmäiseen sorakerrokseen. Sitte pinta tasaiseksi. Tasoitustoleranssia +/- 1cm. Sama homma tallille, ilman radonia.
Talon täyttöjä
Radon
Viemäri

Toisena ja kolmantena päivänä sisätäyttöjen jälkeen kaivetaan salaojaputket, tarkistuskaivot ja sadevesijärjestelmät paikoilleen. Talon ympärys routaeristetään. 
Talon routaeristeitä
Salaojat
Autokatoksen tärytys ja routaeristys

Tapaamme vastaavamme kanssa Sievitalon työnjohtajan aloituspalaverissa. Saamme hyvää palautetta tontista ja siellä tehdystä valmistelevasta työstä. Tunnin aikana käydään läpi projektin etenemistä ja jatkossa meille kuuluvia tehtäviä (rakennuspuhaltimien toimittaminen, työmaasiivous, jätehuolto, sovittujen tavaroiden sisäänkanto).

Viimeisenä urakkapäivänä tehdään tallin routaeristeet ja pihan kallistukset ja maisemointi. Kiveä tulee ainakin 3-4 sorttia. Riippuen siitä mihin laitetaan ja miten toivotaan käyttäytyvän. Maaurakoitsija suunnittelee ja tilailee kivikuormia sitä mukaan kun tarve tulee. Tässä kohtaa on pakko hehkuttaa Soraliike Suovasta, joka toimitti kutakin toivottua laatua pitkin päivää varsin lyhyillä varotusajoilla. Uskomatonta palvelua!

Pihan viimeisiä kuormia

Ulkopuolisten täyttöjen jälkeen piha on siisti. Vau! Ainoa kaiherrus on terassien ja autokatoksen tolppien tukibetoni. Ne on sijattu paikoilleen, routaeristetty ja maa täytetty. Tarkoittaa, et kiinnittääkseen tolpan, pitää kaivaa ensin 20cm 8-16soraa ylös ja sit puhkasta 20cm verran storoxia.. Timpurit tuskin ilahtuvat, joskin näillä talotoimittajan määrittelemillä vastuunjaoilla ongelma ei heille varmaan ole uusi. Sijainnin ja korkeuden löytää mittapiirrustuksista. Ja eiku lapioimaan taas..

Koskematon


Valmista!
Mut hei, nyt on meidän suurimmat hommat tehty. Sievitalo ottaa vetovastuun. Tästä eteenpäin vain istutaan pulkassa ja seurataan maisemia. Tai niinhän sitä myyntimiesten puheista luulis :D

2 kommenttia:

  1. Melkein hengästyttää lukea näitä teidän tehopostauksia. Onko jo tietoa, koska on harjakaiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, luulin että tällä viikolla. Mut ei ole timpureita näkynyt, vaikka nyt ois kelit kohillaan. Viel on loppuviikko aikaa, katsotaan :)

      Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)