torstai 25. toukokuuta 2017

Pihistelijä labrassa

Pihi mikä pihi. Myönnän. Eira ei olisi niinkään, mut mä olen. Tai sanotaanko nätimmin; kustannustietoinen. Koska "meikäläisille" tää raskaustoive tulee suhteessa aina kohtuuttoman kalliiksi, sitä miettii tarkoin markoin ja kriittisesti. Onhan se ymmärrettävää, kun ajatuskuvio "Oi, miten toivoisimme perhettä." ei koskaan saa jatkokseen huoletonta "Tulee jos on tullakseen." vaan ensimmäinen ajatus aina on "Minkä verran meillä on säästöjä..?"

Yksi mikä jostain syystä karvastelee, on labrat. Jos labrat otettaisiin tk-lääkärin tai yliopistosairaalan määrääminä, niiden kustannus meille olisi 0€. Jos työterveys hoitaisi tän tyyppisiä, mut heille kuulumattomia asioita, kustannus olisi 0€. Kun teetät ihan perus-perus-verikokeet yksityisellä, progesteronille, TSH:lle ja prolaktiinille yhteishintaa tulee n.120€ (miinus pieni kelakorvaus). Hinta on musta aika suolanen siihen nähden, et vanhoilla Väestöliiton taksoilla hinnottelu on vielä yksityisten halvimmasta päästä.

Siksi viime kierroksella säästökukkaroni jakoi vähät kahisevansa yliopistosairaalan labraan. Marssin Väestöliiton lääkärin lähetteellä julkiselle ja sain labravastauksen laskuineen kotiin. Hintaa prolaktiinille ja TSH:lle tuli yhteensä 27€, ja siitäkin 10€ oli toimistomaksua. Meille tuli yllätyksenä, ettei sellainen ei enää nykyään onnistu. Tänä keväänä tykslab (sisältäen niin maalaiskylien labrat, aluesairaalan labrat ja yliopistosairaalan labrat) on VSSHP:n ohjeen mukaan lopettanut kokonaan näytteiden ottamisen yksityislääkärin lähetteellä. Syynä kilpailuneutraliteetti-lainsäädäntö. Dämit. Siis kiitti vaan siitäKIN laista.

Kahlasin vaihtoehtoja. Sit löysin Cityterveyden. Mestan, joka tekee vain kuvantamistutkimuksia ja labroja. Cityterveys on diagnostisten tutkimusten saralla tehnyt samat kuin Onnibussi pitkänmatkan liikenteessä; erättänyt tervettä kilpailua ja tarjoaa edullista, virtaviivaista palvelua. Lääkärin lähetteellä hakevat Kela-korvaukset ja asiakkaan taksa jää suhteessa kohtuulliseksi. (Labrojen taksat löytyy hinnastosta tutkimuskohtaisesti.) Yhteishintaa Eiran tutkimuksille tuli n.50€ ja siihen päälle näytteenottomaksua 9.50€ per kerta. Säästöä tuli muutama kymppi. Joku sainois ettei sillä tässä konkurssissa ole mitää merkitystä, mut me käytetään se raha mieluummin johonkin muuhun. Vaikka Gelee Royaleen, jos ei muuta.

Muutenkin Cityterveys oli loistotuttavuus. Ajan saa netistä, kun rekisteröi itsensä käyttäjäksi. Labraan pääsee joustavasti omien aikataulujen mukaan, joissain toimipaikoissa myös lauantaisin. Ekalla käynnillä lähete skannataan omiin tietoihin sähköiseksi ja tulosten valmistumisesta ilmoitetaan aina tekstarilla. Omista tiedoista löytää paitsi omat ajanvaraukset, myös tulokset, viitearvot ja lausunnot. Mikä parasta; pulju toimii useassa kaupungissa. Näin ollen Eiran, jonka duunipaikka on 170km päässä, ei tarvitse pitää etäpäivää siksi, että pääsisi kotikaupungissa labraan. Ajan voi varata työskentelykaupungin Cityterveyteen ja tulosten tultua ilmoittaa arvot Felicitaksella käytössä olevaan Kaiku-palveluun. Säästyy aikaa, vaivaa ja rahaakin.

Ps. Progesteroni kp 20 oli viitearvojen keskikastia, normaali. Ovulaatio on siis tapahtunut ja keltarauhanen voimissaan. Mahtista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)