tiistai 26. huhtikuuta 2016

Solukavalkadi ja hoitohinnoittelu

Flash back. Peruutus vuosi taaksepäin. Hedelmöityshoitoihin hakeutuminen, klinikan valinta, alkurähinät. Lueskelen blogeja ja totean kerta toisensa jälkeen miten eri tavat on eri taloissa. Toki sen olen tiennyt ennenkin, mutta silti onnistun hämmästymään. Närkästymäänkin epäloogisuudesta.

Koska jokainen nainen on yksilö ja hedelmöityshoidot sekä niiden tarpeen arviointi on yksilöllistä, en lääketieteen kiemuroihin aio puuttua. Niin ikään jokainen perhe - olkoon se sitten yhden naisen, nais- tai heteroparin - on yksilöllinen ja hoitosuunnitelman kuuluisi näin ollen tukea perheen yksilöllisiä toiveita ja tarpeita. Vaikka kiire ei ole oikea syy puutteelliseen kohtaamiseen, se on valitettava arkea rytmittävä tekijä, mikä luo julkisella puolelle omat rajoituksensa. Näin ollen tipautan julkisen pois junasta ja keskityn siihen, minkä vertailu on mahdollista; raha ja ihmisten kirjaamat kokemukset yksityisen sektorin palveluista. Jotta avautumisestani ei tulisi tolkuttoman pitkä, pitäydyn pääosin ensimmäisessä.

On selviö, ettei kaikkea mitata rahassa ja hedelmöityshoidoilla on tavoitteena saada aikaiseksi jotain sellaista, minkä arvo on joka tapauksessa mittaamaton. Rahapolitiikkaa ei yksityisen sektorin hoidoissa voi kuitenkaan kättä heilauttaen ohittaa, sillä - piru soikoon - on se vaan iso asia. Eteenkin jos hoidoista ei myönnetä kelakorvauksia. Eteenkin jos mennään ivf-hoitoihin ja ilman lisääntymislääketieteellistä syytä lääkkeetkin on jonkun lekurin kirjoittamana täyskustannettavia (eli se pirskatin "sairauden hoito"-raksi puuttuu). Luulenpa et melko moni hoitoihin hakeutuja koittaa perehtyä valittavissa olevien klinikoiden hinnotteluun. Se vaan ei ole etukäteen helppoa, kun loppusumma koostuu niin monista asioista. Selkeimmät erottelevat tekijät ovat äkkiseltään ajateltuna:
- hintojen ilmoittaminen köntässä tai erikseen
- tehtävät rutiinitutkimukset ja käynnit
- lahjasoluhinnoittelu

Mikä sotku. Kun toinen klinikka ilmoittaa vaikkapa inssin hinnan könttänä, se kuulostaa suurelta. Jos hintaan kuitenkin kuuluu folliultra, itse toimenpide, siittiöiden pesu ja lääkärin palkkiot molemmilta käynneiltä, voi loppusumma jäädä huomattavasti pienemmäksi kuin naapuriklinikassa, missä edullisen alkuvaikutelman varjossa kaikki listataan julkiseen hinnastoon erikseen. Toki joka paikassa käynnit suunnillaan tarpeen mukaan, jolloin ilmoitettu könttäsummakin saattaa viilautua. Mitä alkukuvioihin tulee, niin vaikuttaa ohkasesti olevan randomtouhua. Pisin alkusetti itsellisille naisille ja naispareille tuntuu olevan kutakuinkin seuraava: ensikäynti (vain keskustelua), psykologi, lahjasoluneuvonta, verikokeet, hoidonsuunnittelukäynti ja mahdollinen gyn.tutkimus+uä, aukiolotutkimus (onneksi useimmiten yhdistettynä johonkin toiseen  käyntiin) ja biologikontakti soluista (ja mahdollinen solujen tilaus). Lyhin vastaavasti; ensikäynti sisältäen gyn.tutkimuksen ja uä:n, psykologinkäynti sisältäen lahjasoluneuvonnan ja soitto labrasta kun luovuttaja on valittu. Toisaalla aukiolotutkimusta ei välttämättä tehdä ennen ekaa inssiä, toisaalla taas se halutaan etukäteen inssien onnistumisedellytysten varmistamiseksi. Toisaalla ohjataan rutiinisti verikoikeisiin ja infektionäytteille, toisaalla vain tarpeen mukaan ja inf.verikokeetkin otetaan naisesta vasta ivf:ään siirtyessä.

Jokainen klinikka tuntuu yhdistelevän käytäntöjä parhaaksi katsomallaan tavalla.Todellisen hinnan tietää vasta kun reissun kuittaa kassalla. Kassalla, missä joka ainut maksukortin väläytys voi maksaa noin 10€ (tai ylikin) toimistomaksun. Siinä sitä miettii, et tässä konkassa kymppi on sinne tai tänne. Jos käyntejä on paljon, tulee siitäkin sievoinen summa, jonka voisi käyttää toisinkin. Eteenkin kun vertaa klinikoihin, jossa toimistomaksua ei peritä. Meidän klinikalla oli hyvä kompromissi; jos maksat tiskillä, lisäveloitusta ei tule. Mutta jos haluat laskun kotiin, saat siitä pulittaa 10€ laskutuslisän.

Jännittävin hintaerottelu tulee kuitenkin lahjasoluista ja niille tehtävistä toimenpiteistä. Siittiöiden tilaaminen Tanskasta on yleistä ja näissä erikseen tilatuissa oljissa voi olla olkikohtaisia hintaeroja, jotka perustuvat siemennesteen laatuun. Lisäksi olkia hankittaessa niitä usein joutuu ostamaan etukäteen tietyn määrän. Kotimaiset laskutetaan usein yksittäin kiinteänä olkihintana ja vasta sitä mukaa kun niitä käytetään. Klinikan ilmoittamaan inssi- tai olkihintaan voi kuulua siemennesteen pesu ja sperma-analyysi sulatuksen jälkeen (kuten meillä 460€ olkihintaan kuului) tai sitten niistä voidaan erikseen laskuttaa olkikohtaisesti jompi kumpi tai molemmat. Tämä tekee lisähintaa oljelle karkeasti paikasta riippuen 80-155€. Ei ihan pikkuraha sekään.

Ja suurimpana: viimeaikoina ihmetyksen aiheeni on taas ollut 1000€ arvoiset "siittiöoikeudet". Osa maksaa niitä, osa ei. Väestöliitolla ei moisesta ollut edes puhetta, joten ei hajuakaan mitä saisin jos moisen summan suoritan. Käytimme tosin kotimaisia, joista ei maksua vissiin peritä millään klinikalla. Olen kuitenkin huomannut, et myös tanskalaista tuontitavaraa on saanut ilman varaus-/käyttöoikeusmaksuja sekä klinikoiden varastosta että valitsemalla oma luovuttaja Tanskan Cryosin kannasta ja ostamalla olkimääräisesti. Sen tiedän, et jos Cryosilta haluan ostaa kansainvälisen yksinoikeuden johonkin tuoreeltaan luovutuskantaan tulleeseen luovuttajaan, niin siitä joudun erilisen lisämaksun maksamaan (sillä silloinhan estän hyvän tavaran myymisen muille). Mut mihin kotimaiset klinikat perustavat ko.veloituksen? Tästä olisin kiitollinen, jos joku osaisi antaa pitävät perusteet moisen summan laskuttamiselle. On nimittäin iso raha! Sillä sais jo kokonaisen inssikierron ja enemmänkin..

Samaan asiaan liittyen olen hämmentynyt miten eri tavoin klinikoilla suhtaudutaan luovuttajaan liittyviin toiveisiin. Toisaalla tarjotaan vain kotimaisia, toisaalla ulkomaisia, toisaalla saa itse valita kumpaa toivoo käytettävän. Toisaalla voit plärätä valikoimaa itse, toisaalla kysytään toiveita, jossain kuitataan sanomalla et biologi soittaa jos sinulle löytyy luovuttaja. Tähän soittoon voin mennä päiviä, pari-kolme viikkoakin. Ja siis miten niin JOS löytyy? Miten voi olla ettei klinikalla osata sanoa omaa tilannetta edes karkeasti akselilla onko varastossa olemassa jotain vai ei? Kun luovuttaja löytyy, toisille tilataan kiinteä määrä esim 5 olkea. Toisten kanssa sovitaan, että luovuttaja on lukittu kunnes halutaan syystä tai toisesta vaihtaa. Toisille luovuttaja valitaan olki-pari kerrallaan ja tarpeen mukaan taas "katsotaan löytyykö uusi". Hämmentävää.. Ja ristiriitaistakin. On isoista asioista kyse. Itse koin tärkeäksi vaikuttaa siinä määrin, ettei minulle kaikin puolin vaaleana valikoituisi sysimustatukkaista suklaasilmää. Ettemme syntyvän lapsen kanssa olisi silmin nähden eri puusta veistettyjä. Jos asian kuitenkin kääntää niin, et vain yhtä luovutustavaraa olisi tarjolla ja toivooko sitä raskautta/lasta vai ei, niin hyvin vähäpätöiseltä vaikuttaa se seikka kasvaako lapselle oljenvaalea vai tumma tukka. Siitä huolimatta omien toiveiden kuulluksi tuleminen on osa hoitoa ja potilaan arvostavaa kohtaamista. Joskin ammattilaisena on tuotava esiin ja asiakkaana ymmärrettävä, ettei kaikkia toiveita voida aina täyttää. Silloin kompromissit on paikallaan.

Yksi mitätön pikkuasia mitä olen rahapolitiikan ulkopuolella miettinyt, on soittelu. "Soita sitten niin katsotaan aika. Soita sitten niin saat soittoajan lääkärille. Soita sitten, niin saat ohjeet lääkitykseen. Soita soittoajalla." Soita ja soita. En tiedä olenko ainoa, mut mua rassasi soittelu. Soittoaikojen kyttääminen kesken työpäivän, hiljaa puhuminen poissa uteliaiden korvien alta. Siksi olinkin tyytyväinen, kun meidän klinikalla edes osa asioista oli mahdollista hoitaa sähköisesti suojatussa yhteydessä Kaiku-palvelun kautta. Kaikussa oli mahdollista täyttää kaikki ensikäyntiä varten tarvittavat esitiedot ja viestitellä omahoitajan kanssa, joten sitä käytimme mm.luovuttajan valintaan ja labratulosten ilmoittamiseen liittyen. Ohjelmaan kun illalla merkitsi kuukautisten alkaneen, niin seuraavana päivänä omahoitajalta tuli viesti, jossa tiedusteltiin toiveita folliajasta. Siis jos sitä ennen ei ollut ehtinyt soittaa. Itse koin sen näppäränä, kun töistä oli hankala ajoin pirautella.

Entä ns. turhat puhelut, onko niitä? Onhan se melko vaivatonta soittaa folliaikaa, inssiä, testitulosta tai outoja oireita. Mut miksi soittaa vaikkapa lääkityssuunnitelmaa, jonka voisi edellisellä käynnillä kertoa valmiiksi? Ilman muuta soitto on tarpeen, jos vaikka aloitetaan uusi lääke ja tarvitaan resepti. Silloin on hienoa, et lääkärikäynnin voi korvata soitolla. Jos seuraavassa kierrossa kuitenkin olisi tutut sävelet, olisi mielestäni kaikkien osapuolien ajan, mielenrauhan ja rahan säästämistä antaa ohjeet valmiiksi. Eteenkin, kun kaikki puhelut eivät ole ilmaisia, vaan puhelinneuvonnastakin laskutetaan. Joskin varsin vaihtelevasti.

Laskutus muutenkin vaihtelee. Joskus ultrat ovat halvempia, joskus kalliimpia. Maallikko ei sitä logiikkaa ymmärrä jos ultran tarkoitus ja toteutus on sama. Toki samaan kiertoon osuva uusinta-uä voi loogisesti olla ensimmäistä edullisempi. Kun hoitosuhde venyy, on loppulaskua kuitatessa moni saattanut yllättyä; kaikkia käyntejä tai ohjauspuheluja ei olekaan laskutettu, Uä:n hinta on jäänyt hinnastolukeman alle jne. Isossa laskussa nämä pyöristykset ilahduttavat.

Mitä käytäntöihin ja laskutukseen tulee, niin sekavalla kentällä tämä aatostulvani oli vain pintaraapaisu ja jos joku huomaa karkeasti paikkaansa pitämätöntä tietoa, niin otan korjauksen vastaan mielelläni. Muutenkin olisi mukava kuulla muiden kokemuksia; millaisin komboin ja mihin hintaan hoitojen aloitukset toteutettiin missäkin? :) Vertailukelpoisuuden helpottamiseksi ajattelin ynnätä klinikan laskuttaman hinnan ns. pakollisine klinikalle upotettuine tutkimus-, toimenpide- ja lahjasolukuluineen (1.olki + mahdolliset käyttöoikeudet) siihen asti kunnes ensimmäinen inssi on tehty. Eli mikä on ensikäynnistä asti laskien vähimmäishinta, jolla olisi selvinnyt, jos raskaus olisi alkanut ekan yrityskierron inssistä?

Jos meillä homma ois menny ku Strömsössä, pakollisiin kuvioihin ois kuulunut ensikäynti gynekologisine tutkimuksineen, aukiolotutkimus, 60min psykologin parihaastattelu kirjallisine lausuntoineen, luovutusneuvonta, folliultra, siittiöolki ja inssi. (Pois jätän lisälabrat, toistuvat seurannat, lääkkeet, lääkärin lausuntokulut, jotka musta johtuen nostivat todellisia kuluja.) Turun Väestöliitolla minimipotti tälle riisutulle perus-setille olisi ollut 1077€. ("Lapsettomuuden selvittämiseen pyrkivistä" alkututkimuksista sai automaattisesti suoraan 73€ kelakorvaukset, joten ne on vähennetty loppusummasta.)

Näin jälkikäteen olen tyytyväinen, että satuimme valitsemaan juuri Väestöliiton. Siellä paitsi kohtaaminen ja palvelu, myös jousto ja hinnoittelu on ollut pääosin mieleemme. Perehtymisräpellystemme perusteella olimmekin päätymässä kyseiseen klinikkaan, mutta vihoviimeisin etulyöntiasema tuli sijainnista, joka oli käytännöllisesti lähellä työpaikkaani. Ja hyvä niin :)

Entäpä teillä, minkälaisia kokemuksia tai ajatuksia?

26 kommenttia:

 1. Meillä ns. pakolliset kuviot oli: ensikäynti (sis. uä:n ja gynekologisen tutkimuksen ja toimistomaksun) (147,50€), pari käyntiä hoitajalla sukusoluihin liittyen (maksuton), psykologi (140€), folliultra+käyntimaksu (lääkäristä riippuen 155-184€), siemennestetutkimus (86€), ultra inssin yhteydessä (90€), inseminaatio (77€) ja sukusolut noin 365€/olki (sisältää 1/3 osan postimaksusta). Eli jos olis onnistanut ekalla kerralla, jos oikein laskin olisi koko pompsin hinta ollut yhteensä 1089,50€ (laskettuna tolla kalliimmalla folliultrahinnalla).

  Me kysyttiin klinikalta tuosta 1000€ varausmaksusta jonka jotkut toisilla klinikoilla ovat joutuneet maksamaan, ja meille selitettiin että joillain klinikoilla nähtävästi varataan sen yhden luovuttajan koko maakiintiö ja että se maksu olis siitä varauksesta. Tosin mietittiin kyllä vähän että onnistuukohan se käytännössä noin, tuntuu aikalailla vaan turhalta rahastukselta. Me saatiin valita luovuttaja itse, kunhan tietyt klinikan vaatimat kriteerit täyttyi. Hyvin pitkälle saatiin suunnitelmat lääkitykseen aina lääkärin luona käydessä, ettei tarvinnut kamalasti soitella. Tähän tosin saattoi vaikuttaa omakin aktiivisuus kun oltiin aina kyselemässä seuraavia askelia.

  Kallistahan tämä lysti on ollut mutta meillä jäi silti oikein hyvä kuva meidän klinikasta, ei ollut ollenkaan sellainen rahastamisen maku. Maksoimme ensimmäisellä kerralla 11€ toimistomaksun, mutta sen jälkeen sitä ei peritty kertaakaan. Puhelinneuvonnastakaan ei laskutettu, eikä hoitajan luona käynneistä. Yksi folliultra ja lääkärin palkkio oli maksuton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marikki kokemuksenne jakamisesta :)

   Juuh, tuo kiintiöjuttu on kertakaikkisen mielenkiintoinen. Miten se jossain on tarpeen ja jossain ei..? Ja jes, tunnistan laskuerittelyn, perustutkimukset ja toimenpiteet aika samoilla taksoilla. Jos sen verran kehtaa tarkentaa, et siellä kans asialla Väestöliitto, eikös juu? Eli taksat on yhtenevät, sisältökombo pikkasen liikuteltavissa. Hienoa vastaantuloa klinikalta teilläkin noissa laskutuksissa :)

   Poista
 2. aivan huikee teksti! just laskeskelin oman (ensikäynti, gynetutkimukset,psykologi, folliikkeliuä, inssi, toimistomaksu, luovutetut sukusolut, ja niiden käsittely....1468,35.. et hieman eri hintaa. Tajusinpa vasta nyt kui älytön ! Ja me siis käytiin Graviditas(aava)lla(helsingissä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja kiitos Lelu kun jaoit alkutarinanne. Mielenkiintoista vähän päästä kurkkaamaan miten nää käytännöt ja laskut oikeesti käytännön tasoilla vaihtelevat eri klinikoilla ja kaupungeissa :)

   Poista
 3. Fertinovalla maksaa 800 oikeus/perhe. Ja sillä saa muistaakseni 1/5 miehestä. Vai oliko se 1/4. Eli missään nimessä saa koko jätkää. Ja tämä sama käytäntö on käsittääkseni koko maassa että yksi luovuttaja voi luovuttaa vaan neljälle tai viidelle perheelle. Ilmeisesti muut klinikat hoitaa sen jotenkin toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut. Suomen hedelmöityslaki rajoittaa, et samalta luovuttajalta voi lapsia suunnitella vain viiteen perheeseen. Tämä oli meilläkin luovuttajaa rajoittava tekijä, sillä vielä viime vuonna klinikkamme tulkitsi säännön rajoittuvan kirjaimellisesti 5:een naiseen. Näin ollen naisparina halutessamme käyttää molemmille aikanaan samaa luovuttajaa veimme 2 perhepaikkaa. Vuoden alusta Väestöliitolla tulkinta on lieventynyt koskemaan perhettä, jolloin naisparinkin vie vain yhden paikan siitä huolimatta hoidetaanko ajan saatossa vain toista vai molempia. Klinikat ovat käsittääkseni velvoitettuja pitämään huolta, ettei perhekiintiöt ylity, joten joka paikassa on pidettävä Valviralle rekisteriä olkien käyttäjien määrästä. Minusta on vain hivenen epäreilua, et toisessa klinikassa (kuten teillä Fertinovassa) siitä asiakasta veloitetaan, kun se kerran kuuluu joka tapauksessa klinikan velvollisuuksiin ja toisessa paikassa se tehdään automaattisesti ilmaiseksi osana klinikan omaa sisäistä toimintaa ja laadunvarmistusta. Tuo teidänkin 800e on iso summa, ja sen perimiselle en näe sellaisia perusteita (paitsi Tanskan Cryosille yksinoikeudesta maksaminen) ettei siitä valitettavasti vähän jäisi kielen päälle rahastuksen maku.. :( Itsekin raskauteni alettua maksoimme hoidonvaraus- ja säilytysmaksua kumppanilleni saman luovuttajan ns.sisarusoljilta. Tämä 300e maksu johtui vain siitä, että halusimme varata E:lle pakkaseen samoja siittiöitä valmiiksi varmistaakseen niiden saatavuuden, vaikka vielä vuoteen ei hän ole hoitoihin hakeutumassa. Tuolloin maksu perusteltu: panttaamehan yhtä perhepaikkaa ja 8:aa olkea, vaikka tällä hetkellä emme ole aktiivisessa hoitosuhteessa.

   Harmillista kun tässä on niin paljon variaatiota, jota hoitoihin hakeutuessa ei osaa ajatella etukäteen :/

   Poista
  2. Meille (minä ja Marikki) kerrottiin Oulun Väestöliiton klinikalla luovuttajan valinnan yhteydessä tuo maakiintiö eikä Cryosilta olisi meille voitu tilata siittiöitä luovuttajalta, jonka maakiintiö on jo täynnä. Tieto kiintiön tilanteesta kullekin luovuttajalle näkyy Cryosin sivuilla. Hoitaja myös kertoi, että tieto ei välttämättä ole 100% ajantasalla, koska kyse on syntyneistä lapsista, joista tieto klinikalta menee Eviralle ja sieltä klinikalle pienellä viiveellä (syntymän jälkeen). Toisin sanoen, yhdellä luovuttajalla voidaan kiintiö ylittääkin, jos raskauksia alkaa eri puolilla Suomea samoihin aikoihin, ja tieto syntyneistä lapsista päivittyy yhtä aikaa. Cryosin kohdalla meillä siis seurattiin olkia tilatessa, että kiintiö ei vielä silloin ole täynnä.

   Poista
  3. Aah, kiitos Minttu, no nyt alkaa valjeta. Siis kyse on siitä, et joku klinikka haluaa varmistaa, ettei samaa tavaraa vaan lähetetä muualle Suomeen, jotta he voivat halutessaan omasta pakkasesta käyttää olkia vaikka viidelle? Toiset sitten taas pitävät sitä niin pienenä riskinä, että seuraavat tilannetta tuolta Cryosilta? Vai ymmärsinkö oikein? Onko klinikalla mahdollsita varata omaa käyttöönsä koko maakohtainen kiintiömäärä + x määrä olikia ja sitten jakaa lasku käyttäjien kesken?

   Totta on se että viive on aikamoinen, kun vasta syntynyt lapsi tilastoidaan. Jotenkin olisi mielekkäänpää, et kiintiö lukittuisi alustavasti jo alkaneesta raskaudesta. Vaikka toisaalta eihän siinä sitten tiedä miten loppupeleissä käy, joten säätöä tulis ees taas.. Mielenkiintoista ois tietää mitä ne maakohtaiset kiintiöoikeudet klinikalle maksavat. Nimittäin täydellinen kansainvälinen yksinoikeus johonkin luovuttajaan tarkoittaa luovuttajan "ulos ostoa" Cryosilta (eli myös luovuttajalle luovuttamisen lopetusta) ja maksaa haluajalleen - sille yksittäisellekin - vaatimattomat 12000 jöröä.. On nää jänniä juttuja :)

   Poista
  4. En osaa sanoa, miksi jotkut klinikat keräävät varausmaksuja. Me kun ei sitä jouduttu maksamaan. Tuo kiintiön ylitys tuli vain puheeksi, kun kysyimme, mitä tapahtuu, jos kesken hoitojen valitsemamme luovuttajan kiintiö täyttyy ja olkis on vielä käyttämättä. Tähän kommentoivat, että joka inssiä ennen ei tarkisteta ostettujen olkien kiintiötä, vaan tilaus on kriittinem kohta.

   Tuo varausmaksu on kyllä mystinen näin sitä maksamattomalle. Jossain blogissa taisi olla jopa maininta, että se maksetaan kerran per hoitojakso eikä luovuttajaa vaihtaessa joudu maksamaan uutta varausmaksua. Sinänsä epäloogista(ko).

   Poista
  5. Olen kiinnittänyt samaan mystiikkaan huomiota. Minustakin tuntuu epäloogiselta - erittäinkin. Mut.. Tuli mieleen arvaus: jos maksaa yleiskulut kiintiöstä X ja sitten vaihtaakin kiintiöön Y, niin periaatteessa yleiskulut on katettu yhden paikan osalta. Jos sen käyttää Y:stä, niin X:ssä lie vielä vapaita paikkoja seuraavalle, joka puolestaan kattaa yleiskulut siitä. Siis edellyttäen et molemmat tuontitavarat ovat klinikan omassa pakkasessa valmiina.. Ehkä? Puhdas veikkaus. On hämmentävä juttu. Siksipä halusin koittaa saada tähän päässäni jotain tolkkua..

   Poista
  6. Mulle on sanottu, että ainoastaan hoitojen määrä ja alkaneet raskaudet ilmoitetaan (=tilastoidaan vuositasolla) Valviralle. Syntyneistä lapsista ei mene tietoa ja myös Valviran mukaan luovuttajarekisteriin ei tule lapsista mitään tietoa. Eli en tiedä, miten tarkkaa tämä homma oikeastaan oikein on. Eihän kenelläkään ole edes mitään velvollisuutta kertoa alkaneesta raskaudesta tai syntyneestä lapsesta klinikalle. Väestöliitossakin ainoastaan toivottiin, että lomake palautetaan lapsen syntymän jälkeen. Mutta eiköhän lakia kuitenkin noudateta niin hyvin kuin pystytään.

   Poista
  7. Epäilemättä jokaisella klinikalla lie omat konstinsa millä lain täyttyminen varmistetaan :) Hedelmöityslaissa on maininta, että "Kun luovuttajan sukusoluilla on saatu aikaan lapsia viidelle hedelmöityshoitoa saaneelle, hänen luovuttamiaan sukusoluja ei saa enää käyttää hedelmöityshoitoon muille." Mielenkiintoista, et miten "lapsen aikaan saaminen" tulkitaan; hoidoista, plussasta vai lapsesta? Päällekkäisyyksien välttämiseksi järkeenkäypää on, ettei odotettaisi syntymään asti. Hoitojen ja plussien suhteen klinikan omissa luovuttajissa onkin helppo pysyä perässä ja käytännöt ovat yksiselitteiset kun asioidaan kotimaan rajojen sisällä omien valvontaviranomaisten kanssa. Ulkomaille asioitaessa luulis tulevan väkisinkin viivettä, ellei sitten kiintiöpaikka lukittaudu myyjän tilastokantaan jo tilaushetkellä (on sitä käyttöoikeus-/kiintiövarausmaksua sitten maksettu tai ei). Omat haasteensa saattaa tuoda eri maiden lait ja niiden tulkinnat sekä ulkomaisen spermapankin noudattamat käytännöt.

   Meille muuten annettiin ohje ilmoittaa Väestöliitolle sekä testituloksesta, varmistuneesta raskaudesta (en käynyt klinikalla varhaisultrassa) että syntymästä. Tiedäppä sitten mikä on minkäkin lain tai totutun käytännön saattelema, mut ehkäpä ilmoitus on ainakin omantunnon velvollisuus :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Meillä kans oli ensikäynnin yhteydessä myös uä ja samalla reissulla kysyttiin toiveet luovuttajasta. Tampereen ovumiasta siis käydään ja he käyttää aina ensisijaisesti suomalaisia luovuttajia.Ja ensikäynti makso muistaakseni 123e. Biologi soitti heti seuraavana päivänä että luovuttaja löyty. 166e makso psykologi/soluneuvonta toimistomaksuineen. Ja tosiaan inssi tulee kustantamaan 554e/krt ja itse tavara maksaa 770e/krt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nipsu :) Teillä olikin sutjaks tuo alku. Maistuis varmaan tuollainen nopeampi liikkeellelähtö monelle muullekin :)

   Poista
 6. Laskeskelin tossa että hki vl oli käynnit ärsyttävästi ripoteltu. Ensi, psyka, suunnittelu, kierron näytteet 2x, ultra, inssi. Siinä tuli joku 6 käyntiä ennen ultraa, ja soittelua useita kertoja. Ekalla tärppäsi ilman lääkityksiä. Alkuvalmisteluihin meni 550€ ja ultra kp11+inssi ultrineen ja soluineen 715€. Eli vajaa 1300€ vauvasta, joista tarpeettoman suuri osa kuluista meni alkutohinoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemusestanne pieceofus! Kuulostaa kieltämättä alkupääpainotteiselta, mut loppusumma jäi onneksi kuitenkin kohtuulliseksi :) Mäkin mietin silloin tuota tasapainoa, et ekaan inssiin yltäminen on suhteessa kallis, kun jatkokierrot menee halvemmalla jos erityistä ei ilmene. Toki jos joskus palaa takaisin sisarusasioissa, niin onkin mielenkiintoista nähdä mitä silloin pakollisiin alkukustannuksiin lasketaan. Esim. vaikka hoidettavana tuolloin olisikin ensikertaa E, niin psykologin käynti luulisi olevan turha, koska meidän molempien nimellä on lausunto olemassa ja sillä perustein mua on jo hoidettu.

   Poista
  2. Tossa olikin mulla aiemmin kirjotusvirhe, eli 6 käyntiä ennen inssiä tosiaan. Mutta samaan syssyyn voinkin sitten vastata tuohon sun toiseen pohdintaan meidän kokemusta. Eli nyt ollaan just toista yrittämässä samalla klinikalla, hoidettava vaihtui.
   Tällä kertaa buukkasimme ajan ensin ensikäynnille, joka siis sisälsi hoidon suunnittelua ja kierron kartoitus aloitettiin, luovuttaja valittiin. Kierron eri vaiheiden verikokeet annettiin sekä kunnallisella että klinikalla, yksi puhelinsoitto kun eka hoidettava kiero alkoi, ultra ennen inssiä ja muutama päivä myöhemmin inssi ultrineen. Ekan inssin jälkeen oli aikaa kulunut murto-osa siitä mitä oli ekaa vauvaa "tehtäessä" ja rahaa about 900.
   Kaikki turha jaarittelu jäi pois, ja mentiin nopeammin itse asiaan.

   Poista
  3. Mukava kuulla, et kaava lyhenee :) Toisaalta se onkin vähintään kohtuullista, et huomioidaan asiakkaan pohjatiedot. Meillä tuo kierronkartoitus ja todennäköisesti siihen liittyvät labrat eivät kuuluneet ns.pakollisiin alkukuvioihin. Sen sijaan aukiolotutkimusta suositaan, joten se lie aloituskuviona enikeis. Vaikka eipä sekään välttämättä tahtia hidasta, sillä mullekin aukiolotutkimus tehtiin ensikäynnin yhteydessä.

   Poista
 7. Heippa, tuo "siittiöoikeus" koskee vain tanskalaisia sukusoluja, eli se maksetaan Tanskaan. Nykyään maksu on 1000e/oikeus ja samaa oikeutta voivat käyttää molemmat naisparin osapuolet, eli yksi perhe ei enää "varaa" ja maksa kahdesta. Yksi luovuttaja voi antaa kuhunkin maahan korkeintaan viisi oikeutta (eli viiteen perheeseen). Itse sukusolut maksavat sitten 275e/olki MOT20. Näin ainakin Helsingin Fertinovalla. Toiveet luovuttajan piirteistä kerrottiin psykologille, ja sitten pari päivää myöhemmin biologi soitti. Hän luetteli suht sopivia luovuttajia, joista sitten valittiin sopivin. Erään kohdalla oikeuksia oli jäljellä vain yksi kappale, joten biologi suositteli olemaan valitsematta häntä, koska tiedot saattoivat olla vähän jäljessä ja todellisuudessa oikeus saattaisi olla jo mennyt. (Hän olisi sitten alkanut selvittämään asiaa.) Valitsimme ihan hyvillä mielen toisen.. Tällä hetkellä kustannuksiin on mennyt noin 3000e. Vasta ensimmäinen yritys tehty, mutta päädyimme tosiaan ottamaan neljä olkea kerralla, joka nosti "tavaran" kustannuksen 2100 euroon. Loput n. 900 sisältää sitten ensikäynnin, psykologin, aukiolotutkimuksen, siittiöiden pesun, inssin ja ultran. Ensimmäisen vuoden säilytys on käsittääkseni maksuton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedoista ja kokemuksenne jakamisesta :) Jos tohdin vielä selvyydeksi udella, niin tekeekö teidän klinikka jonkun erityisen varauksen Tanskaan, josta sitten tuo lasku tulee? Tätä ihmettelen, kun esim. Väestöliitolla siittiöitä Tanskasta tilatessa ei varausmaksuja asiakkaalta peritä, vaikka sama kiintiöhomma koskee kyllä kaikkia klinikoita. Siellä ymmärtääkseni maksetaan oljet ja niistä koituneet postikulut. Meinaan vaan et varausmaksun suorittaminen nostaa merkittävästi ekan satsin kuluja verrattaen tilanteeseen, jossa sitä ei tarvitse suorittaa. Ja epäilen, ettei Väestöliittokaan tilauksia tappiokseen tekisi, eivätkä ko.maksua puhtaasti hyvää hyvyyttään omasta pussistaan suorittaisi.

   Poista
 8. Heippa, Tanskasta ei tule meille suoraan laskua, anteeksi epäselvä ilmaisuni. Eli me maksoimme sen klinikalle. Sehän ei siis oikeastaan ole mikään varausmaksu, vaan oikeus käyttää tietyn julkisen/avoimen luovuttajan (kuten Suomen laki vaatii) siittiöitä. Sitä en tiedä, että hinnoitteleeko Väestöliitto sen sitten jotenkin "sisään" olkiin? Vai mitä maksaa yksi tanskalainen olki VL:ssa - se ehkä kertoisi vastauksen.. Meiltä siis veloitettiin ihan erikseen könttänä 1000e. En myöskään tiedä käyttääkö VL samaa tanskalaista pankkia, vai voiko ero olla siinä? Pidin tätä jotenkin niin itsestäänselvänä asiana, etten oikeastaan edes lähtenyt kyselemään klinikalta, että mikä maksu tässä on kyseessä! Heh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin netistä vastauksen omaan kysymykseeni. Eli kyseessä on tosiaan "Pregnancy slot" -niminen oikeus, jolla taataan, että samalta luovuttajalta saa niin paljon tavaraa kuin haluaa. (Eli mahdollinen sisaruskin tulevaisuudessa.) Mikäli raskautta ei syntyisi ko. luovuttajan siittiöistä, palautetaan maksu. Toisaalta tällä taataan se, että sama luovuttaja luovuttaa vain tietyn verran (Suomessa 5 perhettä). Ja maksu näemmä johtuu siitä, että luovutetaan Suomeen, jossa tätä asiaa täytyy valvoa.. (Maksu maksetaan myös Briteissä, Sveitsissä, Norjassa ja Itävallassa.) Ilmeisesti muissa maissa voi olla vaikka kuinka paljon saman luovuttajan kamaa..

   Poista
  2. Ahaa, nyt alkaa valjeta. Ehkä :D Tuo Pregnancy slot sisarusvarausmahdollisuuksineen (edellyttäen et samaa tavaraa ois ylipäätään jäljellä 2 vuoden päästä) voisi olla erotteleva tekijä? Verrattaen siihen, et tehdään yksittäinen tilaus olkia x, mikä kuitenkin samaan tapaan vie yhden maakiintiön jos siitä saa alkunsa lapsi. Epäilen kyl, et sama pankki lie kyseessä, sillä pääosin ymmärtääkseni käytetään suurta Cryosia. Luulenpa myös ettei VL:n ole mahdollista "upottaa" varauskuluja myytäviin olkiin, sillä Cryosin sivuilla on esillä olkikohtaiset hinnat ja jos asiakas pääsee niistä itse valitsemaan (klinikan/lain asettamien reunaehtojen mukaan), on hän aikalailla tietoinen olkien ja postikulujen yhteishinnasta. Eli osin asia jää hämäräksi näin kuluttajan näkökulmasta, paremmin varmaan ymmärtäisin mikä kiemuraero tässä on, jos vaikkapa työskentelisin klinikalla :)

   Tuo oli uusi tieto, et slotti-varausmaksu palautetaan jos raskaus ei ala o_O Se selittää sen, et uuteen luovuttajaan voidaan siirtyä ja siirtää slotti-varausmaksu siihen ilman lisäkuluja. En kuitenkaan muista mistään lukeneeni/kuulleeni, et kukaan olisi saanut oikeuksista maksamaansa tonnia takaisin klinikalta jos hoidot päätetään tuloksettomina tai jos asiakas haluaa vaihtaa klinikkaa. Ehkä niin on, mut ei ole vain osunut mun korviin..

   Poista
 9. Itse asiassa Fertinova ei mielestäni käytä Cryosia, vaan European Sperm Bankia. Siihen on viittaus FN:n nettisivuilla. Jos luen nyt hinnastoja oikein, niin Cryosilla tunnettujen luovuttajin sukusolut ovat kalliimpia kuin European Sperm Bankilla, mikä voisi viitata siihen, että VL:lla (=Cryosilla) oikeusmaksu on tosiaan jyvitetty kaman hintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, no johan selkii. Kannattaa näköjään huudella hämmästystään, niin vastauksia alkaa löytymään :)

   Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)