maanantai 27. helmikuuta 2017

Taisteluvaunut

Käyttökokemusta raskauden aikana hankituista vauvantarvikkeista on nyt kertynyt reilun puolen vuoden ajalta ja kokemuksen kartuttua voidaan pohtia miten kävi. Tyypillisimmät ja kalleimmat hankinnat olivat vaunut, rattaat ja turvakaukalo tarvikkeineen. Alkuun haaveilin paketista, josta löytyy niin maastokuntoiset vaunut kuin kevyet turvakaukaloon kiinnitettävät matkarattaat/runko. Pian kuitenkin tajusin, et silloin jostain on tingittävä; kevyestä näppäryydestä tai tukevasta jämäkkyydestä. Olemme liikkuvaista sorttia ja halusimme helppokäyttöisen setin automatkoilla/reissussa käytettäväksi sekä tukevat vaunut kotikylille kuljettavaksi, joten päädyimme kahteen eri settiin.

Vaunuja mietittäessä etsimme jämeriä taisteluvaunuja, jolla pärjää maastossa läpi talven. Meille vaunujen ei tarvinnut olla tuliterät, vaan ensisijalla oli tarkoituksenmukaisuus. Haussa oli yhdistelmävaunut kunnollisen kokoisella kovalla kopalla, jotta talven myötä kasvava vauva mahtuu päikkäreilleen toppauksineen päivineen. Lisäksi arvostin pehmeästi kulkevia ilmakumipyöriä ja kunnollista jousitusta.

Kangasvaihtoehtoja Oran Onni-vaunuihin
Katselin tuliteriä Emmaljungia, Bugabooita ja muita latteäitien pro-tason kärryjä. Päädyimme kuitenkin siihen, ettei meille niiden hankkiminen uutena ollut hintansa arvoinen. Jos haluaisin upottaa johonkin vaunuun lisävarusteineen yli tonnin, valitsisin kotimaassamme porilaisia ompelijattaria työllistävät Oran Onnit. Niiden kohdalla sormeni kihelmöi. Haikailin harmaita menopeleja jollain ihanalla sisäkuosilla, vaikkapa veikeällä Aarrekidilla maustettuna. Tai Hellapuulla tai Marimekolla tai PaaPiilla tai Metsolalla.. oih! Kotimaisia mittatilausvaunuja ei kuitenkaan valmistettu ennen Taavan syntymää, emmekä jääneet niitä odottelemaan. Ora jäi kolkuttelemaan ja kun naapurikylillä tuli kaupaksi yhden lapsen käytössä olleet Oran Taiga-vaunut, niistä hierottiin kaupat. Mukaan tuli Oran untuvainen lämpöpussi ja hoitolaukku -alustoineen.

Katsastuksessa Taiga-vaunujen ominaisuudet olivat kohillaan. Työntömukavuus on hyvä, joskin enemmän tukeva kuin ketterä. Verrattaessa Emmaljungan vastaavan kokoisiin, ruotsalaisen serkun yhdistelmät kulkevat ja kääntyvät Oraan verattuna taivaallisen kevyesti, mutta ovat profiililtaan melko korkeat. Keskimittaiselle Oran matalampi profiili ja näkyvyys kuomun yli helpottaa kulkemista. Mataluudesta ei 15cm pidemmän Eiran kuitenkaan tarvitse kärsiä, sillä säätyvän nivelaisan ansiosta työntökorkeus on 82-118cm. Passaa pidemmällekin.

Metsäreitillä
Alkuun tuhahtelin et Taiga on kaikessa jämäkkyydessään varsin raskas kääntää. Terävissä käännöksissä saa painaa aikalailla, että malatan painopisteen omaava vaunu kääntyy. Eilen kuitenkin luistelin tasajalkaa jäistä mäkeä vaunujen perässä ja kiitin onneani, ettei vaunut pienestä hätkähdä. Muuten oltais kellahdettu molemmat. Tänäänkin edettiin vinonlaisesti umpihangessa, eikä kaatumisesta ollut pelkoa, joten jämäkkyys saa enemmän plussia kuin miinusta.

Plussaksi oon laskenut siistit ja näkyvät heijastinreleet, joita on ommeltu ympäri vaunuja useampi metri. Talvikelejä ja ulkona nukkumista ajatellen kangasosat on kiitettävästi topattu sekä suojaiksi ja tuulenpitäviksi suunniteltu. (Öko-Tex Standard 100 hyväksyntä luonnollisesti löytyy.) Kaikki osat ovat irroitettavissa ja pestävissä, vaikka likaa ja vettä hylkivä jangas ei meillä ainakaan ole pesua kaivannut. Vaunujen jalkapeite on topattu ja Oramaisesti peitteen pää nousee lipaksi suojaamaan pötköttelevää matkaajaa tuulelta. Jos kelien puolesta jalkapeite tuntuu paksulta, saa toppauksen irrotettua ja käyttöön ilmaantuu kesäsuoja. Jalkapeitteen reunassa on myös vetoketjutasku ja siellä kulkevat mukana näppärästi rahapussi ja avaimet.

Ensimmäisiä vaunuiluja 
Vaunujen koko ja kantavuus oli meille merkityksellinen paitsi käytön myös säilytyksen kannalta. Vaatimuksena oli, et koottu kokonaisuus mahtuu sellaisenaan tuulikaappiin, sillä en halua vaunuja asunnon puolelle. Halusin kopan olevan riittävän tilava, ettei se jäisi ahtaaksi talven toppauksissa tai tytön kasvaessa. Vastaavasti toivoin, ettei koppaosa veisi kuitenkaan tilaa silloin kun sitä ei enää käytetä. Siinä Oran koppa onnistui. Kun aikanaan kova kantokoppa (sisämitat 31x80cm) poistuu käytöstä, sen saa taitettua matalaksi säilytystä varten. Ei tule kopankokoista säilytysongelmaa. Olin myös tyytyväinen vaunujen 20kg (lapsen paino)  kantavuuteen, vaikka tosiasiassa niin isoa lasta tuskin rattaissa enää työnnetään. Alakoriin saa painonsa puolesta laittaa viitisen kiloa kauppatavaroita. Veto on meille ollut riittävä ja kallistuvaan koriin on helppo sujauttaa tavaraa. Kangaskorissa pikkutavaratkin pysyy mukana ja paremmin suojassa kuraroiskeita kun ritiläkorissa.

Vaunujen mukana tuli vakiovarusteena pumppu, jota en saanut kyllä toimimaan (Kyllä, kuulostaa uskomattomalta. Ei saanut ukkikaan, eikä vaunuja myyvän liikkeen henkilökunta). Kuomuun kiinteästi integroitu hyttyssuoja sen sijaan istuu hyvin ja peittää avonaisen vaunun. Kuomun päältä löytyy kurkistusaukko ja sen takaa aukeaa vetoketjulla tarvittaessa tuuletusaukko. Kuomussa on kätevä tasku, joten sadesuojakin kulkee koko ajan mukana.

Kun vaunuilu loppuu, jää meille varsin tilavat rattaat pehmustetuilla 5-pistevöillä ja irroitettavalla turvakaarella. (selkänojan korkeus 46cm, istuinosan syvyys 30cm, istuinosan leveys 34cm). Matalasta profiilista huolimatta istuinkorkeus on 60cm. Makuutilaa istuimeen jää 92cm, joten isommankin lapsen torkahtaminen rattaissa onnistuu. Lepoa varten sekä jalkatuki, että selkänoja asettuvat helpposäätöisesti kolmeen eri asentoon.

30cm kuulalaakeroidut
 ilmakumipyörät kulkee kevyesti
Ratasaikoja ajatellen Taiga saa multa plussaa heittoaisasta, jolla Taavan matkustussuunta vaihtuu lennosta todella kätevästi. Voisin kuvitella et alkuun tyttö saattaa haluta katsella työntäjää ja kun rataskyyti tuntuu turvalliselta, eteenpäin katsominen on kiinnostavampaa. Sitten vaan vips-vaps. Molemmista akseleista löytyy oma poljinjarru, eli jarrun saa päälle aina työntösuunnasta. Itse oon lukinnut molempia päitä varmistuksen varmistuksen vuoksi kun tyttö on jäänyt vähän kaltevaan paikkaan pihapäikkäreiden ajaksi. 

Mitä kuljetusnäppäryyteen tulee, niin siitä ei ole pahemmin kokemusta - sattuneesta syystä. Taisteluvaunut kun eivät ole pienimmästä päästä. Toisaalta, vaunut saa kyllä näppärästi heilautettua kasaan, eikä mitään osia ei tarvitse välttämättä irrottaa kuljetusta varten. Hehkuttivat, et Taigan runko on suunniteltu niin, että vaunut kasautuvat todella matalaksi. Riippuu sitten siitä, mitä kukin pitää "todella matalana".

Kokoontaitettuna pyörillä vaunujen mitat on 101x63x49cm ja ilman pyöriä 92x52x37cm. Eli pienempiinkin on joskus törmätty. Kuljetusta varten me olemme irrottaneet pyörät, sillä ne saa irti todella helposti yhdellä napsautuksella. Erillis-akseloinnin ansiosta akselipäätkään eivät jää lisäämään vaunun leveyttä. Painoa kuitenkin takanonttiin nostaessa löytyy; vaunuina 19kg ja rattaina (kuomun kanssa) 16kg. Notta eipä meillä näitä juurikaan ole liikuteltu kuin työnnellen. Mut eipä toisaalta ole ollut tarviskaan.

Kylänraitilla
Eli summa summarum: meidän Taigaan ollaan oltu tyytyväisiä. Setti on toimiva perusvaunu kotikäytössä. Ennemmin volkkari kuin ferrari, mut meille just passeli. Pääsee jatkoonkin ja säilytetään mahdollisten uusien tulokkaiden käytettäväksi. Taavakin lie kanssamme samaa mieltä sillä hän viihtyy kärryissään joka päivä useamman tunnin ajan. Hän on hokannut ulkona nukkumisen ihanuuden. Sisällä uni tulee huonosti ja jää lyhyeksi. Vaunuissa tyttö voi koisata neljäkin tuntia. Saapa vaunut ja äidit happea sekä liikuntaa päivittäin :)

8 kommenttia:

 1. Tavallaan harmittaa, että kuulin koko Ota-merkistä vasta, kun olimme jo ostaneet vaunut. Emme olisi todennäköisesti tehneet eri valintaa, mutta olisi ollut mukava vertailla. Meillä on nyt aluksi vain pääasiassa vaunutteluun sopivat Britaxit, mutta ehkä jo kesällä, mutta viimeistään vähän myöhemmin, tulee varmasti hankittua pienemmät matkarattaat. Jotkut oikeasti sirot, esim. Mutsyn malli tai Yoyo Plus tai vastaava. Go Bigit on kohtuullisen näppärät kaupassa ja melko kevyet, mutta vievät ainakin vaunukopan kanssa hirveästi tilaa autossa. Saumaton yhteensopivuus turvakaukalon kanssa oli ehdoton vaatimus vaunuille.

  Muistanko oikein, että teillä on pienempänä rattaana Britaxin Agilet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, norsun muisti vau :) B-Agile4 löytyy tälläkin hetkellä takakontista, käytössä melkein päivittäin. Siittä ja kaukalosta ajattelin hahmotella omaa arviota, kun tästä vaunuosuudesta tulikin yksinään jo näin pitkä.

   Poista
 2. Käyttökokemusta ei vielä ole, kun käyttäjä toistaiseksi on mahassa, mutta meille ostettiin käytetyt Emmaljungat ( malli lienee duo edge? Runko ainakin on sport, jota ei enää valmisteta ) kun vaatimuksena oli nimenomaan tuo säässä kuin säässä joka maastossa. Täällä maalla on ihan turha kuvitella kärryttelevänsä heppoisilla Bugaboilla, eikä onneksi ole bussimatkusteluun mahdollisuuttakaan joten ei tarvii stressata mahtuuko. Autosta nuo tosiaan vie hirveän tilan, mutta jospa kaupunkiolosuhteissa pärjättäisiin kantorepulla :) tukevan oloiset kulkupelit nuo emmalit ainakin on, toivottavasti käytössä yhtä hyvät kuin miltä vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappi valinta maalle varmasti :) Mukavilta tuntuivat, kun kaverin vastaavia täällä kärryttelin.

   Meillä kaupunkireisuihin hommattiin turvakaukaloon sopivat matkarattaat, jotka kulkee koko ajan takakontissa. Reppu ja liinakin on ollut pidemmillä reisuilla käytössä, mut peruspiipahduksissa rattaat on olleet näppärät. Pelastus kun ei tarvii typyä irrottaa kaukalosta tai raahata koko painolastia käsikoukussa :)

   Poista
  2. Kuinka pitkiä aikoja teillä yleensä on tuo kaukalo+vaunut- kombo käytössä ollut? Mietin sitäkin, mutta jostain luin, en kylläkään yhtään muista mistä, että ei olisi kauhen suositeltava ratkaisu pidemmälle ajalle, liittyi jotenkin lapsen asentoon kaukalossa? Toisaalta matkustaahan jotkut autossakin lapsen kanssa pitkiäkin matkoja...

   Poista
  3. Meillä on ollu huoletta käytössä perus kauppa- ja ostoskeskusreisuilla, kaupungilla jne. Jos tyttö on ollu hereillä, on ollut helposti osan kierrosta sylissä tai liinassa. Erääseen kaupunkikisaan lähdettäessä hommasimme Brion pehmytkopan rattaiden syliin, jotta pitemmän päivän Taava sai olla pötköllään. Muutoin ollaan kyl ajettukin pitkää matkaa, enimmillään yli 650km. Matkaa on tauotettu ruokailujen tahtiin. Stopeissa nostettu kaukalosta.

   Poista
 3. Hei. Viitsisitkö tumpeloa opastaa, kun samat vaunut hankittiin. Mihin hitsiin se hyttysverkko kiinnitetään vaunuissa. Enpä löydä mittää paikkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisesti olen missannut kommenttisi, joten tämä tulee vähän myöhään :/ Siellä kuomun alapoimussa kun kaivaa, niin on meillä ainakin sellaiset ovaalin malliset napi, joihin lenkki sujahtaa. Melko lähellä niitä klipsejä joihin peite kiinnittyy. Ei näkyvillä, joten poimusta saa tunnustella. Toivottavasti löytyi :)

   Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)