lauantai 5. syyskuuta 2015

Letrotsolien ihmeellinen maailma

Sain lääkäriltä reseptin käteeni. Sadan tabletin rasia. Ettei ihan heti lopu kesken. Lääkkeen nimi oli Femar. Uusi ystäväni, jonka pitäisi tukea pikkuruisia munasoluja kypsymisessään. Ja toisin kuin clomifeeni, olla ohentamatta jo valmiiksi ohuehkoa kohdun limakalvoa.

Letrotsolin kemiallinen kaava 
Ennen kun astelin apteekkiin, kurkkasin mitä moinen troppi maksaa. Ehkä parin kybän kinttailla, ajattelin. Meinasin pudottaa silmäni, kun pakkauksen hinta ilmestyi ruudulle; 276,49€. Whaaat?! Virallinen rintasyöpälääke, sairauskategoriassaan täyskorvattava, rintasyöpäpotilaalle maksaa vain 3€ omavastuun. Meille munasolun kypsyttäjille lähes satakertaisesti.

Reseptissä oli vielä "sic!" merkintä, jonka muistelin liittyvän lääkkeen poikkeukselliseen käyttöön, jolloin lääkärin ohjetta on noudatettava kirjaimellisesti sellaisenaan. Ehkä se estää tuotteen vaihtamisen vastaavaan rinnakkaisvalmisteeseen..? Pikkukukkaron kokema huojennus oli kuitenkin melkoinen, kun apteekissa vaihto oli mahdollinen. Kelakorvausten jälkeen Letrozol Ratiopharmin hinnaksi jäi vajaa 8€. Vaihtoa ei tarvinnut kahta kertaa miettiä.

Ensimmäiset Letrozolit 
Lääkeaineeseen tutustuminen saa mietteliääksi. Mahdollisten haittavaikutusten lista on vaikuttava: kuumat aallot, nivelkivut, lisääntynyt hikoilu, pahoinvointi, muut vatsaoireet, ruokahalun muutokset, painonnousu, hiustenlähtö, erilaiset ihottumat, turvotukset, kipuilut lihaksissa tai luissa.  Ja niin edelleen.

Mietin miten hyvää huolta olen nyt kehostani pyrkinyt pitämään. Elämäntapojen, ravitsemuksen ja vitamiinilisien on tarkoitus voimaannuttaa kehoa, tähdätä raskautumisen edellytysten parantamiseen. Ristiriitaiselta tuntuu, et H-hetkellä sitten taas altistaa kroppansa tymäköille tropeille. Tropeille, joiden aito ja alkuperäinen tehtävä on hoitaa syöpää vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla. Melkein teki mieleni pyytää keholtani anteeksi. Jännittikin. Miten verenpaineileva ja flunssasta juuri toipuva kehoni reagoisi?

Huomisen jälkeen ensimmäinen Letrozol-kuuri on takana. En tullut hulluksi, tai ainakaan tavallista hullummaksi. (Jos Citymarketissa soivasta Maija Mehiläis-biisistä johtunutta lapsuusflashbackiä ja puolittaista herkistymistä ei lasketa..) Paria yöllistä lämpöaaltoa lukuunottamatta en kärvistellyt kuumuuskohtausten kourissa. Pientä kuplintaa vatsalla, mutta muuten ei mitään ihmeellistä. Tosin annoskin oli kevyt: 2.5mg x1 kierron päivinä 3-7.

Ensi viikon ultrassa sit selviää ovatko tabletit onnistuneet inspiroimaan pikkuisia munasoluja kasvun tielle.

7 kommenttia:

 1. Mulle tuli ekassa letro-kierrossa 3. käyttöpäivänä mielialavaihteja, mutta saattoivat toki johtua myös (kanssaihmisten) hetkittäisestä typeryydestä :D

  VastaaPoista
 2. Vauu, minkä hintaisia pikkuystäviä. Onko teidän tarkoitus tehdä inseminaatio jo tässä kierrossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vaan kypsytyshoito tuottaa tulosta ja LH-piikki osuu kohilleen, niin on. Mulla vaan on luonnostaan pitkät kierrot ja testit on kevätkesällä plussanneet viikonlopuille, joten saas nähä miten käy.

   Poista
  2. Pidän peukkuja, että osuu viikolle!

   Meillä vähän vastaava jännitys: aiempi ei-neliviikkoinen kiertoni onkin antanut viitteitä lyhentymisestä ja onkin yhtäkkiä 28 päivää, ja edellisen kierron LH-huippu osui lauantaille. Nyt siis toivotaan, että tämä ensimmäinen yrityskierto olisi edes päivän pidempi, jotta LH-huippu osuisi sunnuntaille tai viikolle.

   Poista
 3. Huh, onneksi saitte lääkkeet vaihdettua! Meillä lääkäri kirjoitti jo valmiiksi Letrozoleja, niin ei tarvinnut pelästyä hintaa. :) Itselle tosin tuli niistä molemmissa kierroissa kahden päivän migreeni, jonka jälkeen siirryinkin piikittämään vatsaani vaihdevuodet ohittaneiden naisten virtsasta valmistettua Menopuria, joka ei onneksi ole aiheuttanut mitään ikäviä sivuvaikutuksia. Hassujen lääkkeiden trion täydentää vaihdevuosien hormonikorvaushoitoon tarkoitetut lääkkeet, joiden tarkoitus on tasapainottaa omaa estrogeenituotantoa. On tämä hullua touhua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäpä sitä. Jännää olisi tietää, millä perustein ovulaatioinduktiossa lääkäri tekee valintapäätöksen Gonal-F (FSH) ja Menopurin (FSH/LH) välillä. Kumpi parempi ja miksi?

   Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)