lauantai 2. syyskuuta 2017

Hiirilista

"Tällaisessa metsämaastossa hiirilistat kannattaa laittaa ennen kuin julkisivun koristelistat asennetaan." Näin tokaisi Sievin työnjohtaja kevään alkupalaverissa. "Nja, täh? Hiirimitkä?" Taas oli meikäläisten huuli ymmyrkäisenä. Eira asian kirjasi ylös mut näytti sen sortin ilmettä, et meitsi varmaan hoitaa. Vastaava nyökyteli. "Juuh, hiiriverkko, ilman muuta. Pakko olla."

Totta. Alajuoksuun/tuulensyojalevyyn kiinnitettävä metallinen hiiriverkko (mielellään max.6mm silmäinen) tai hiirilista estää jyrsijäeläinten pääsyn puuverhouksen taakse tuuletusrakoon ja sitä kautta koolinkejä pitkin välikatolle. Talotoimittajien peruspakettiin lista ei kuulu, joten taas arvottiin et otetaanko Sieviltä (hinta Asolan listalle asennettuna 5€/m), palkataanko suoraan timpurit vai tehdäänkö ite. Kun kyseessä ei ollut maailmanluokan temppu, päädyin viimeiseen.

Sekä lista että verkko olisi helppo kiinnittää koko matkalta tuulensyojalevyyn tai alajuoksuun, jos koolauksia ei olisi nakuteltu pakoilleen. Kun meillä koolingit oli pakoillaan heti levyjen asennuksen jälkeen, pientä pähkäilyä aiheutti asennustekniikka ja matskut. En luottanut saavani metallista verkkoa kiinnitettyä A. siististi siten ettei jäisi hiirenmentäviä välejä, B. siten, ettei se haittaisi koristelistojen kiinnitystä. Lisäksi C.pelkäsin, et jos puhallusvilloja laitettaessa tuuletusrajoa pitkin verkkoon pöhisee villaa, niin siinähän se on jumissa ja estää tuulettumisen. Päädyin hankkimaan peltistä hiirilistaa, joka 48mm tuuletusrakoon olikin kiven alla. Ja verkkoon verattuna törkyhintaista tottakai.

Isover valmistaa ainoana riittävän leveää listaa (ihmettelen miksi Sieviltä ehdotettiin Isolaa, kun se sopii max n.30mm väleihin), mutta sitä ei ollut myynnissä kuin verkossa ja sielläkin usein 10kpl nipuissa (á63€) Sarokkaan verkkokaupasta viimein sain listan tilattua, mutta seuraavana päivänä postipakettia avatessa totesin listan olevan kapeaa Isolaa, ei Isoveria. Dämit! Mutkien jälkeen sain listan vaihdettua ja viime viikonloppuna päästiin asennushommiin.

Sekin meni nurin kurin. Hiirilista on tavallaan 1.2m pitkä ja 45mm leveä peltikampa, jonka piikit roikkuu alaspäin. Nyt, koolausten ollessa paikoillaan, meidän piti mitata jokainen koolausväli ja asentaan niihin just presiismitassa oleva listanpala. Kun listaa yritti asentaan niin ylös, että kamman kärki tulee koolauksen alareunan tasalle tukkien kulkureitin, se kiinnittyi pelkkään kipsilevyyn. Ruostumattomalla 25mm ruuvilla kiinnitys pelkkään tuulensuojalevyyn ei tuntunut tukevalta. Oli saatava lista levyn läpi kiinni alajuoksuun, joten käännettiin lista ylösalaisin. Toivon mukaan ajaa saman asian.

Kilpailevat asennusvaihtoehdot
Nyt listat kiertää taloa ja paneloinnin alareuna voidaan sulkea. Hivenen skeptisesti vastaavamme suhtautuu listaan, kun peltikamman piikkien välitys on 8mm. Valitettavasti vaihtoehtoja talon tuuletusrakoon ei ollut, joten jos tuo kehuttu lista ei pidä pieninpiä jyrsijöitä poissa katolta (ja käyttöullakolta!), ei auta kun jälkiasennuksena tökkiä perään pienisilmäisestä verkosta sopivaksi leikattuja suikaleita. Sittenpähän siellä on tuplaesteet.

Voilà, valmista!

ikuiset kulmapulmat, hmm..

Tallin tuuletusväli oli hoidettu laudoin, joten sinne hankin sitä Isolan maanmainiota hiirilistaa, jota sai ostettu kappaleittain 2.5€ hintaan. Listaa oli Isoverin lailla helppo käsitellä peltisaksilla, joten saatiin näpsäistyä 1.25m listasta sopivat mitat jokaisen pystypuun yksilölliseen väliin. Kiinnitysreikiäkin oli tiheämmässä, joten ei tarvinnut sovitella ruuvauksen kanssa.

Tallin lista oikein päin


 Tonttikeskuksesta oli seinän läpi viety aika nippu sähköjohtoja, joten sinne laitettiin tuplat, ettei nököhampaat pääse nakertamaan johtoja. Nyt toivotaan, ettei kukaan jää sinne satimeen.. Tai oikeastaan, että lista estää kokonaan jyrsijöiden etenemisen seinän väliin. Vaikka.. ..voihan ne edetä ulkopaneeliaki pitkin jos niikseen on.. Noh, sitä varten meillä on kissa :)

1 kommentti:

  1. Moikka! Myös asentamassa hiiriverkkoa ulkovuoren alle sekä räystäälle ja törmäsin tähän tarinaasi. Mietityttää asennus tuulensuojalevyyn vaikka meillä ei ole vielä koolauksia, koska voihan hiiri jyrsiä reiän tuulensuojaan ja päästä siitä suoraan villoihin? Oletteko te tätä pohtineet? Tomi

    VastaaPoista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)