lauantai 16. heinäkuuta 2016

Kymppi kiloja ja raskausiloja

Kymppikilon raja paukahti rikki männäviikolla. Jännää katsoa vaa'an lukuja. Ikään kuin ei niitä omakseen tunnistaisi. Ensin lukema alkaa uudella numerolla, sitten numeron perässä olevat lukemat alkavat vaihtua. Jojoilevatkin. Riippuen turvotuksen määrästä.
Lotta Sjöbergin kirjasta
Täältä tullaan!
Opas aloitteleville vanhemmille.
Vaikka turvotus ei pahemmin vaivaa, niin huonolla juomisella ja istuskelulla kengät käyvät ahtaiksi ja vaaka helposti näyttää pari kiloa enemmän. Vesikuuri ja jalat kohollaan pötkötelty yö laskevat kokonaissummaa.

Kaiken kaikkiaan olen melko hyvin pysynyt omassa koossani. Mitä nyt vaatteiden malli on varsin valikoitunut. Kesä on armollista aikaa, kun vaatekaapista voi valita päälle maximekot ja matalalanteiset pellavahousut. Raskausvaatteita olen raskauden puolenvälin tienoilta alkaen kaiken kaikkiaan ostanut 10kpl; trikoomekon, 3-packin toppeja, yhden lyhythihaisen ja kaksi pitkähihaista trikoopaitaa, neuleen, hupparin ja farkut. Lisäksi olen loppumetreillä hommannut muutaman imetyspaidan, jotka leikkauksensa/materiaalinsa puolesta sopivat käytettäväksi myös raskausaikana. Muuten olen kulkenut omissa vaatteissa siinä määrin missä paidat ovat riittävän pitkiä ja vaatteet istuvat vatsalta/lanteilta. Yksi jäi kuitenkin ongelmaksi; rintaliivit.

Lotan totuuksia
Hyvin pian raskauden alettua sain siirtyä laatikon varastojen suurimpaan päähän. Ennen puoltaväliä olin tilanteessa, jossa aktiivikäyttöön istui enää kahdet runsaimmat liivit. Viimeisen trimesterin alussa punnitsin uusien hankinnan hyötysuhdetta. Pienenä, mutta kohtuullisella rintarauhaskudoksella siunattuna naisihmisenä, se tarkoittaisi liiviliikkeessä asioimista. Kokeiluja kokeilujen perään, kunnes istuvien löydyttyä kassalle saisi mennä useamman kympin hintalapulla hammasta kiristäen. Niille istuvan ihanille panostuksille kun tuskin on koskaan raskauden jälkeen käyttöä.

Päätin, et mieluummin upottaisin omaisuuden aikanaan imetysliiveihin. Taikasana: aikanaan. Arastelen eteenkin ns. "parempien" imetysliivien täsmäostoa etukäteen. Lapsen synnyttyä kun rintavarustuskaliiberi saattaa olla ennakoimaton. Maidon noustessa rintoihin voi litran purkki muuttua kahden tonkaksi. Rintoihin tulee ylimääräistä turvotusta, joka toisaalta laskee sitä myötä kun imetys ja maidontuotanto alkaa rullaamaan. Eteenkin alkuvaiheessa olisi hyvä, etteivät liivit painaisi tai asettuisi huonosti tukkien maitorauhasia. Joustamaton materiaali ja kaarituet (jotka liivivalikoimassani ovat aina olleet must) olivat mielessäni poissuljettuja, sillä raskausaikana on hyvin vaikeaa ennakoida synnytyksen jälkeistä tarvetta.

Onneksi liivejä on tarjolla superjoustavina. Äiti-ihmisten haastelun ja valikoimiin tutustumisen jälkeen päädyin ostoksille ja hommasin Carriwell-liivit, joita pääsi sovittamaan OzBabyn lastentarvikeliikkeessä. Ääreisjoustavat, mutta kuitenkin mukavan tukevalta tuntuvat liivit olivat saaneet hyvää palautetta ja hintansa puolesta olivat alle 30€ panostuksella mahdollisuutensa ansainneet. Ja jep, nyt voin sanoa että hintansa väärti! Jännä nähdä mikä on tilanne synnytyksen jälkeen, mutta nämä liivit ovat kyllä lunastaneet paikkaansa jo raskauskäyttölläkin.
Valmistavat ostokset
Toiset samanmoiset tulee ilman muuta hommattua, joskin aika näyttää mennäänkö samalla koolla vai isommalla. Taulukosta poiketen nimittäin otin yhden koon suositusta pienemmät, sillä niissä ympärysmitta tuntui paremmalta ja kuppi tuntuu venyvän suurempaankin joustoon.

Samalla reissulla käytiin sitten vielä alennusmyynneissä (huvittumassa ja masentumassa siitä miten hassulta jokin noku-vaate voikin päällä näyttää) ja apteekissa kertaalleen tankkaamassa vitamiini-, probiootti- ja kalaöljyvarastot valmiiksi. Ostoskoriin tipautin lisäksi Ceridal-öljyn, joka pehmentää ihoa ja tarvitaessa helpottaa venymisestä johtuvaa kutinaa vatsalla. "Ton-ton"-öljynä (hajusteeton, säilöntäaineeton, vedetön, väriaineeton, emulgaattoriton) se sopii myös loppuraskaudessa välilihan ennakoivaan ja pehmentävään hoitoon. Niistä lukuisista valmennuksen ja raskausoppaiden suosimista rentouttavista jalka-, selkä-, niska- ja hartiahieronnoista puhumattakaan (jotka epäilemättä toteutuvat jokaisessa odotuskodissa lähes päivittäin..?). *vink-vink* Jos nyt kuitenkin olisi niin, ettei puoliso ota vinkistä vaarin, eikä aine hieronnalla pääsisi loppumaan, niin aikanaan sitä voi käyttää tarvittaessa vauvankin kylpyveteen.

Lindex-löydöt
Ja ettei menisi turhan äiti-keskeiseksi, niin tarttuihan reissulta Kimalaisellekin jotain. Eiran ihastus aletangolla: vähän safaria, vähän roosaa :)

6 kommenttia:

 1. Hei ovatko nuo Carriwellin liivit siis raskausajalle ja imetykseen sopivat? Mulla on tosiaan hienoinen liiviongelma, koska (jo ennestään melko suuret) rinnat ovat kasvaneet aivan valtavasti. Jouduin kesäkuun alussa ostamaan parit uudet ja isommat liivit, ja kesäkuun lopussa jouduin taas kertaalleen ostamaan yhdet vielä isommat. Tällä hetkellä mulla on siis vain yhdet passelit käyttöliivit. Pidän itsekin kaarituista, koska ne tukevat hyvin, mutta tällä hetkellä haluaisin vain jotain mahdollisimman mukavaa ja ei-puristavaa päälle. Rintsikoissa on myös se huono puoli, että hyvistä joutuu aina maksamaan n. 50 € kipale. Ihan niin paljon ei tekisi mieli laittaa, jos rinnat kasvavat tätä tahtia. Noi Carriwellit saattaisivat olla ihan potentiaaliset eivätkä edes maksa mielettömän paljon.

  Aivan ihanat nuo safarikuosit!! :) Melkein tekee itsekin mieli lähteä ostamaan samanlaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, safarit oli Lindexin orgaanista puuvillaa ja Eirakin oli aivan myyty :)

   Varsinaisesti Carriwellit ovat imetysmallistoa, mut ajattelin oikaista kun mikään ei estä ottamasta niitä käyttöön jo etukäteen. Samoin kun ajattelin synnytyksen jälkeen puolestaan painella menemään mukavissa raskausfarkuissa, kun tuoreeltaan etureppua väistämättä on kannettavana.. Mukavuus ennen kaikkea :)

   Muakin alko karvastella kolminumeroisen summan upottaminen pareihin odotusajan liiveihin, jotka kokonsa puolesta saattavat jäädä muutaman kuukauden käytölle. Itsekin kyl suhtauduin epäilevästi kaarituettomiin, kun en ole sellaisia enää vuosikausiin halunnut hankkia. Sit vaan jotenkin mukavuus ja rinnan pysyminen kupin puolella veivät voiton ;D Samaa tuen tuntua ei toki tuettomilla saavuta, mut positiivisesti yllätyin kuitenkin istuvuudesta ja ryhdistä kun ympärys vaan oli riittävän pieni. Ja kun hintakin oli totuttuun verrattuna varsin edullinen, ei pieleen menon riskikään oo suuri :)

   Poista
 2. Ostin tänään ensimmäiset äitiyshousut, boyfriend-malliset farkut, jotka on minulle enemmän skinny jeansit. Olen sovittanut eri merkkisiä äitiyshousuja ilman, että olen löytänyt sopivasti istuvia. Miten noiden mitoitus on noin outo? Tavalliseen housukokoon lähden pitää ostaa 1-2 kokoa pienempi, jotta vyötärönauha ei ole jätti-iso, mutta yleensä silloin lahkeet ovat turhan tiukat. Onneksi löytyi sopivat "löysemmät" farkut, joiden lahjeleveys ja lantion ympärys täsmää muhun toistaiseksi. Rintaliiviostoksillekin tästä pitänee kohta lähteä. Hankala päättää, kannattaako jo tässä vaiheessa ostaa imetysmalliset, kun ne ei todennäköisesti kuitenkaan sitten istu synnytyksen jälkeen. Onneksi rintavarustus on pienehkö niin liivejä löytyy halvemmiltakin hyllyiltä.

  Jos meillä ei olisi jo niin paljon vauvanvaatteita, voisin minäkin ehdottaa vaimolle tuollaista safaribodya. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, äitiysfarkut on niin mukavat, hyvä ostos! Mä venytin niiden hankintaa turhan pitkälle, kun en mukamas tarvinnu. Samointein ostin sitte kokoa tavallista isommat, niin meni koko raskauden. Ja tajusin samalla, et turhaan venytin, on ne vaan hyvät.

   Ja oon huomannu, et "paljon vauvan vaatteita" on suhteellinen käsite ;)

   Poista
 3. Kävin tänään hakemassa (ja sovittamassa) paikallisessa lastentarvikeliikkeestä Carriwellin seamless-imetysliivit. Hinta oli pari euroa enemmän kuin netissä, mutta pääseepä alkuun. Otin kahden vaiheilta valiten isommat, jotka menee toppausosan kanssa jo nyt, mutta eipä sitten purista, kun pitää hyödyntää imetysominaisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni, hienoa et löyty sopivat. Toivottavasti on sullekin käytössä mieleen :) Mäkin aattelin, et yhet haluun sovittaa. Kun on kokemusta, toiset voi kipaista samasta kaupasta tai tilata netistä, kun aika koittaa.

   Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)