maanantai 19. syyskuuta 2016

Emerituspääkaupungin päivä

Vuosittain kuulas syyskuun kolmas sunnuntai saa kantaa Turun päivän leimaa. Vuodesta -61 asti on vietetty päivää, jonka päätavoitteena on saada lähikuntien kansa ja kaupunkilaiset tutustumaan kotipaikkakuntaansa. Turun päivä on perinteisesti ollut kolean aurinkoinen täyttäen kadut uteliaista ihmisistä. Ja mikäpäs siinä kierrellessä kun maksutonta nähtävää ja koettavaa on joka kulmassa.

Ohjelmaa on kaiken ikäisille ja lista on niin pitkä ettei millään päivässä ehdi kaikkea, vaan on valittava kirsikat kakusta omien mieltymysten mukaan. Aamu avautuu Tuomiokirkon kellojen kuminaan. Sen jälkeen partaveitsiväki pääsee nostamaan tanssijalkaa kun kauppatorin Heikin markkinoilla kajahtaa toritanssit. Jokirannassa koko perhe voi seurata kuinka Aurajokea puhdistetaan sukeltaen. Forum Marinumin pihalla pääsee tutustumaam nykyaikaisen sataman toimintaan ja vastapainoksi sekä keskuspaloasemalla että vesilaitosmuseolla kierrätetään väkeä tutustumassa pelaatustoimen ja vedenjakelun pitkään taipaleeseen aina 1800-luvulta alkaen.

Vanha kirjapaino Käsityöläismäen museokylässä
Kaikki museot ovat avoinna ja niissä kiertäminen on pääosin ilmaista. (Poikkeuksena tänä vuonna oli Turun taidemuseo, jossa oli Helene Schjerfbeckin näyttelyn avajaisviikonloppu.) Kulttuurinnälkäisille on helppo suositella päivää Sibelius-museossa, Wäinö Aaltosella ja Aboa Vetus & Ars Novassa. Aboa Vetuksen rauniokorttelin saloihin opastava yleisökierroskin on maksuton. Lapsellista museohistoriaa löytyy helposti Turun linnasta, Biologisesta museosta, Käsityöläismäeltä ja Apteekkimuseosta.

Päivän huipennus Aurajokirannassa
Turuilla ja toreilla on eloa, kun Turkuseuran Pelimannit ja paikalliset bändit esittävät Vanhalla Suurtorilla musiikkia ja murrejaosto lausuu runoja Turun murteella. Lapsille luetaan Turun sanataideyhdistyksen toimesta satuja tunnelmallisessa satuteltassa. Lisäksi ohjelmassa on streetbasketia, kisailua, ilmapalloja, pomppulinna, ruokakojuja, lätynpaistoa ja ongelmanratkaisutehtäviä. Onpa trendinmukaisena houkuttimena myös nuorisovaltuuston ylläpitämä Pokémon GO -lure ja sisäistä zeniään etsiville pop up -jooga. Päivä huipentuu ilotulitukseen, joka on toiminut Turun päivän closurena jo yli neljäkymmentä vuotta. Silloin Aurajokiranta tulvii ihmisiä kuin uuden vuoden vaihtuessa.

Itse olemme useana vuonna kiertäneet tuona päivänä kaupunkia ja aina löytäneet jotain uutta. Lie selvää, että tulevina vuosina viemme myös Taavan tutustumaan Turkkuseen ja sen vaiherikkaaseen historiaan. Päivä on pala parasta Turkua. Ei pelkästään paikallisille vaan myös vierailijoille. Jos on kiinnostunut Turku-ähkystä, niin silloin kannattaa apajille suunnata.  Tämän vuoden päivä oli eilen, ensi vuonna palataan taas astialle. Tul sääki :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)