sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Sähköistä menoa

Jussin jälkeen alkoi sähinät. Maanantaina timpurit palailivat työmaalle ja välittömästi alkoi seinänpaikkojen merkintä. Seinien alimmat puut kiinnitettiin lattiaan liimaamalla, sillä eihän haluttu rei'ittää lattiavalua tai siellä kulkevia lämmitysvesiputkia.Tiistaina nousi väliseinien rungot. Wow! Siinä sitten seisottiin. Hahmottuvan talon syleilyssä. Nähtiin huoneet ja huoneesta huoneeseen. Kun ennen iltakymmentä kurvattiin vielä tontille oli siellä yllättäen sähkärit täydessä työssä. Sievitalon oma sähkötiimi kiertää työmaita ja painaa pitkää päivää. Juteltiin muutamista toivomistamme muutoksista ja sähkärit lupasivat ne toteuttaa. Sähkösuunnitelma nimittäin on hyväksytty jo toukokuussa ja viimeisimmät muutokset eivät ehtineet piirrustuksiin. Suunnittelijan kanssa puhuttiin et kirjaan ja piirrän muutokset selkeästi, niin niistä voi sopia työmaalla. Varsin joustavasti menikin.Keskiviikkona talo sitten oli saanut johdotukset. Johtoviidakko oli aikamoinen. Tonttikeskuksen syöttökaapeli on niin ikään kytketty, joten nyt saadaan taloon sähköä. Tosin vain yksi pistorasia ja voimavirtarasia on valmiina, joten vielä sähkö ei kulje joka nurkassa.
Se mikä on poikkeuksellista ja vähän yllättävääkin, on se että sähköpätkäroskaa ei sähkäreiden jäljiltä ollutkaan hujan hajan. Me Eiran kanssa valmistauduttiin siivoamaan nippelia ja johdonkuorta oikein urakalla, kun sähkärit on vähä sellaisessa maineessa. Mut mitä vielä. Porauspurua oli lattioilla mut sähkötarvikkeet oli koottu. Olin niin yllättynyt et pakko oli ottaa oikein kuva :D


Tallikin edistyi. Sinne oli ilmestynyt lattialämmitysvastukset, mut muuten siellä johdotus oli jäänyt vaiheeseen. Sinällään harmi, et enenee vähän eri tahtiin, mut joutaahan tuon.

Viikonloppuna Eiran kanssa vietiin rakennuspuhaltimet pöhisemään ja sitten perehdyttiin sähkövetoihin ja -pisteisiin. Käytiin huone huoneelta läpi pistorasioiden ja katkaisimien lukumäärät ja sijainnit. Erityisesti syynättiin valaisimien ja palohälyttimien paikkoja. Valaisimet oli helposti liikuteltavissa, joten timpureiden kanssa puhuttiin et Eiran kanssa katsotaan ne paikoilleen ennen kattopaneelien asennusta. Varmaan puolet valaisimista liikahtikin enemmän tai vähemmän. Johdotuksiin ja rasioihin ei tietystikään millään lailla kajottu. Valorasiat oli kiinnitetty laudanpätkään, joka oli sujautettu kattokoolausten ja höyrysulun väliin, joten niitä helppo liu'uttaa sopiville kohdille. Liikuttelun syynä oli, et jotkut valaisimien paikat heittivät jonkin verran suunnitelmasta. Tai et luonnossa paperille tehty suunnitelma ei vaikuttanutkaan niin toimivalta.

Lamput linjassa

Tänään valaisinprojektin jälkeen vielä siivottiin ja tiivisteltiin höysulkua. Olimme tyytyväisiä viikon saldoon. Ei sillä, liian hyväähän se olisi jos homma menisi kerralla eikä kysyttävää jäisi. Nytkin muutama kysymys singahtaa työnjohtajalle ja sähkösuunnittelijalle kun työviikko alkaa. Näin maallikon silmiin kun kiuas kytkentöineen on puolisen metriä väärässä paikassa ja vessaan kahden lampun suunnitelmaan tulee vain yksi johto. Lisäksi kaipaan yhden valokytkimen siirtoa paikalle, johon se suunnitelmassa on merkitty. Nyt korjaukset olisi vielä tehtävissä helposti. Toista on sitten kun väliseinät sulkeutuu. Mihin ei siihenkään varmaan mene kauaa sillä perjantaina tontille ilmestyi aika läjä levyjä.


Mitä valun huoltoon tulee, niin aika vähällä on ollut. Valu on sisällä suojassa auringolta, joten sitä ei kasteltu alkupäivinä. Muovejakaan ei levitelty ja sisätyöt jatkuivat jo viikko valun jälkeen. Jännityksellä odotan miten valu käyttäytyy, tuleeko halkeamia, millaisia ja miten paljon. Toimittamamme rakennuspuhaltimet ovat seiseet nurkassa tyhjänpanttina. Vastaavan mestarin ohjeeata kävimme laittamassa lämmittimet loppuviikolla pöhisemään.


Vastaavamme kaipaili jo aiemmin lattian hiontaa, jotta pintaan noussut liima saataisiin pois ja kuivuminen edistyisi. Sitä työnjohtaja lupaili koittaa ensi viikolle. Näin jälkikäteen viisaans olisi ollut helpompi hioa vapaata tilaa ennen seiniä. Samoin siivous olisi ollut vähemmän työlästä. Mut turha hiiren on haukotella kissan mahassa. Seinät on. Ja sähköt. Hiontaa odotellaan. Ja kattoa. Ja julkisivua. Ja terassirakenteita. Jännä nähdä mitä ensi viikolla tapahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)