keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Ensivisiitti äitiysneuvolaan

Ennen vuodenvaihdetta käytiin Eiran kanssa neuvolan ensikäynnillä. Meitä vastassa oli mukava ja maalaisjärkinen terveydenhoitaja-kätilö. Äkkiseltään ajateltuna epäilen meidän olevan kylän kutakuinkin ainoa naispari, mut se ei ammattilaista hämmentänyt. Käynnillä kohtaaminen oli varsin luonnikasta ja kokemus kaikenkaikkiaan hyvä.

Viikolle 8+5 ajoittunut ensikäynti oli kattava yhdistelmä kartoitusta ja infoa. Aikaa pläjäykseen loppupeleissä kului reilu 2 tuntia. Läpi käytiin terveystottumukset, ravinto, molempien päihdekäyttäytyminen sekä hammas- ja yleisterveys, raskauden seurantakäytännöt sekä alkuraskauden vointi. Toki keskustelimme myös raskauden alkamistavasta, käynneistämme Väestöliitolla, isättömyydestä ja vanhemmuudesta. Saimme kirjalliset ohjeet ravitsemuksesta, "THL-kieltolistan" ja raskauden aikaisiin lääkkeisiin perehtyneen erikoislääkärin laatiman listan raskauden aikana sallituista lääkkeistä. Sikiöseulonta-infon saimme suullisena ja kirjallisena. Kotio vietäväksi tuli myös vau.fi raskauskalenteri ja voimavarakysely ohjeineen. Viimeisin on tarkoitus täyttää erikseen&yhdessä ja palauttaa neuvolaan seuraavalla käynnillä.

Mielenkiintoinen keskustelu käytiin ravintolisien tarpeesta. Monipuolisen ravinnon ohella vitamiinilisäsuosituksia kun voi tulkita eri tavoin. Konsensukseen päästiin helposti: jatkan B-vitamiini-foolihappoyhdistelmääni h.12 asti, D-vitamiinin nostan 50 mikrogrammaan ja lisään kalkin, jos maitotuotteita menee naftisti. Jos kalatuotteita ei syödä vaihtelevasti viikoittain, lisään satunnaisen kalaöljyannoksen (kunhan löydän valmisteen, jossa ei A-vitamiinilisää ole). Raskausvitamiini ja rauta sitten harkinnan mukaan.
Bioteekin Probiootti plus, hinta n.20€
Valveutuneena neuvojana hoijatattaremme suositteli myös probioottivalmisteita. Suositus teki minuun vaikutuksen. Olinhan itse aloittanut Bioteekin Probiootti plus -kapselit heti plussattuani, sillä niiden vaikutukset ovat suotuisat ja niiden raskaudenaikaisesta käytöstä näyttäisi olevan tutkimusnäyttöä mm. syntyvän lapsen allegioiden ehkäisyssä. Tämän päivän allergia- ja astmatilanteessa biottiikonsti on mielestäni vähintään kokeilun arvoinen.

Ohjauksen ja infon sulattelun päälle otettiin perusseurannat alkupaino ja verenpaine. Lisäksi alkulabrat; veriryhmä, Rh, hiv, B-hepatiitti, syfilis ja Hb. Verenpaine oli pikkuisen tavallista tasoani matalampi (mikä sinällään on hyvä, kun nousutaipumustakin on ollut) ja Hb oli ok, joskin laskenut yli kymmenen yksikköä. RR/Hb-yhdistelmä osaltaan selittänee ajoittaista heikotusta sopien alkuraskauden oireistoon. Muuten olenkin väsymystä ja rintojen aristelua lukuunottamatta melko oireeton. Mitä nyt kohdunseudun kipuilu ja jomotus ovat aikalailla ennallaan. Pahoinvointi ollut ohimenevää ja painokin on lähtötekijöissään, joten välillä (=päivittäin) sitä miettii onkohan Kimalainen enää voimissaan..

Noh, jos mitään traagista ei ennen satu, raskauden tila selviää parin viikon kuluttua, kun varaamani 1.trimesterin seulontaultran aika koittaa. Siihen asti jännäillään.
Äitiyskortti suojataskuineen
Nyt mukana kulkee sentään jotain konkreettista; äitiyskortti, jossa virallisesti kirjattuna Kimalaisen päivä - 4.8.2016 :)

6 kommenttia:

  1. Ihanaa lukea Kimalaisen, äipän ja Eiran taipaleesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla :) Alkutaipaleella ollaan, joten tarinaa toivon mukaan riittää vielä pitkästi :)

      Poista
  2. Olen aiemmin ymmärtänyt, että rautaa (tabletteina) ei saisi syödä ensimmäisen kolmanneksen aikana. Hyvä, jos saa tarvittaessa. Mulla on taipumusta alhaiseen hemoglobiiniin. Mitä probiootit muuten ovat? Maitohappobakteerin tyyppisiä?

    Olin aika järkyttynyt, kun Marikki kertoi, että oli lukenut jostain blogista, että THL on muuttanut tälle vuodelle suosituksia ja nyt salmiakki ja lakritsi ovat kokonaan kiellettyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Probiootit on maitohappobakteereja juu. Monenlaisia valmisteita monenlaisessa muodossa. Bioteekin valmisteeseen päädyin, kun siinä on 4:ää hyvää bakteeria riittävä määrä (2mrd.). Raudan ajoitus ohjattiin mulle tarpeen mukaan. Hemoglobiinia seurataan, ja tarve yleensä ilmaantuu toisen-kolmannen trimesterin aikoihin, joten ekassa trimesterissä ei ainakaan ollu ajankohtainen. Monivitamiineista usein kyl löytyy rautaakin, mut määrät on eri ku rautavalmisteissa.

      Tuo laku-salmikkiakksouvi on mielenkiintoinen. Tutkimuksessa vertailussa oli raskauden aikana runsain mitoin lakua/salmiakkia syöneet (ei kerrottu paljonko on runsain mitoin) ja nollatoleranssiäidit. Tutkija itsekin lievensi, että myös muut tunnistamatta jääneet vaikuttavat tekijät, voivat olla erottelun takana, ja että satunnainen salmiakkimakeinen tuskin on haitallinen. THL tosin on tarttunut tarttunut tulokseen (kuten kuuluu) ja ravitsemusneuvonnassa on sitä myöden palattu 70-luvulle. Itse en kuitenkaan aio tuntea itseäni piittaamattomaksi hirviöksi, jos suuhuni joskus yksittäinen super-salmiakki lipsahtaa.

      Poista
  3. Tuli tässä eteen, kun varmistin neuvolasta kaupungin viestipalvelun kautta, että vitamiinikombinaationi on kunnossa, että terveydenhoitajan mielestäni ottamani 50 mikrog D-vitamiinia on runsaanlaisesti ja hän vetosi yleiseen suositukseen 10 mikrog. Niin vähän en ole koskaan käyttänyt D-vitamiinia, vaan aina vähintään 20, yleensä 50 mikrog. D-vitamiinin suosituksista on jatkuvaa keskustelua ja nopealla googailulla taidan jatkaa kuitenkin tuota 50 mikrog annosta tai alkaa ottamaan 50 ja 20 mikrog vuoropäivin. USA:ssa suositellaan raskausaikana jopa 100 mikrogramman päivittäisannosta, mutta pysytään nyt järkevissä määrissä.

    Aina vain ihmetyttää, miten paljon eri kuntien ja hoitajien neuvot ja suositukset poikkeavat toisistaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, on varmaan väistämätöntä et ohjaussisältö vaihtelee riippuen ammattilaisen perehtyneisyydestä ja omista uskomuksista. Meillekin sanottiin, et THL suosittelee virallisesti 10mikrog ympäri vuoden. Kansainvälisesti tätä pidetään kuitenkin matalana, sillä on tutkimuksia, joissa on osoitettu ettei ko. määrä riitä nostamaan äidin ja sikiön seerumin D-vitamiinin pitoisuutta viitearvojen puitteisiin. Siksi talvea vasten ohjattiin 50mikrog, joka THL:n mukaankin on turvallinen yläraja. Nordic Nutrition Recommendations 2012 ja Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin (EFSA) tosiaan pitävät yleisesti aikuisilla turvallisena maksimimääränä 100mikrog. Ja jenkeissä laardiannoksia jopa suositaan. (Samoin ku sitä pannaan joutunutta inkivääriä, joka meilläkin oli tunnettu raskauspahoinvoinnin hoitokeino viel muutama vuos sitte ;D)

      50mikrog maissa mäkin olen pysynyt sen suotuisten vaikutusten takia. Mitään tiptop määrää en nauti, vaan sen mitä raskausvitamiinista+d-vitaminoiduista kalaöljykapseleista tulee ja lisäksi oon ottanu 20mikrog D3-vitamiinia tai ollu ottamatta. Ja kai se on vähän vuodenajastakin kiinni; nyt kesäaikaan on helpompi luottaa ihon omatuotantoon ja sitte talvella kaamostellessa napsasta vähän enemmän purkista :)

      Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)