lauantai 4. kesäkuuta 2016

Kaksi kuukautta laskettuun

Omien olympialaistemme laskettuun ponnistusaikaan on päivän verran vähemmän aikaa kuin Rio de Janeiron kansainvälisiin vastaaviin. Tasan 2 kuukautta. Viimeistään tähän päivään mennessä piti täytellä Kelan hakemuksia roppakaupalla. Näin ollen sähköiset liput ja laput ovat viime kuun puolella lähteneet Kelan verkkobyrokratian rattaisiin äitiysavustuksesta, äitiys- ja vanhempainrahasta sekä lapsilisästä.

Virkavapauspäätös
Henkilöstöhallinnosta sain kesän korvalla virkavapaapäätöksen äitiys- ja vanhempainvapaakausiltani. Havahduin, tuntui epätodelliselta. Olenko oikeasti jäämässä pois, minäkö? Lappusesta sain laskematta luntattua palkkapäivät Kelan hakemusta varten. (Sehän sopi matemaattisesti hidastuville aivoilleni..) Nyt äitiysrahapäätökseni odottaa Kelalla kesäkuun loppupuolta, jolloin työnantaja sinne vasta paljastaa paljonko palkkaa aikovat maksaa.

Ensiaukaisu
Äitiysavustusta työnantajan ilmoitusaikataulu ei luonnollisestikaan hidastanut. Yllätyin nopeudesta, kun päätös äitiyspakkauksesta tuli viikossa ja toisen samanmoisen jälkeen sain tekstarin saapuneesta kookkaasta paketista. Eiran kanssa käytiin pakkaus pikimiten noutamassa ja nyt sisältö on syynätty isovanhempien kanssa. Kokonaisuudessaan olimme tyytyväisiä 2016 pakkaukseen, emmekä lakkaa ihmettelemästä sen yltäkylläisyyttä. Ohuesti pakkaus on julkiselta yleisöltä saanut osakseen kritiikkiä poikamaisuudestaan, mutta meitä tytön odottajina ei sinisävyisyys häiritse. Kuosit on veikeitä ja kivaa vaihtelua itse hankkimaamme valikoimaan. Myös kissamme mieluusti piipahtivat uuteen tulokkaaseen tutustumassa, ja vastaanotto oli hyväksyvä :)
Pakkauksen uutuus: ragdoll


Niin se realisoituu, ajan kuluminen. Etapista etappiin. Hämmentävää on, et meillä kotona oikeesti majailee äitiyspakkaus, johon ensi viikolla pitäisi mennä ostamaan reunuskangastarvikkeet. Että viimeisiä työviikkoja viedään ja et juhannuksesta pitäis jäättää työura tauolle. Että viikon vuosiloman jälkeen alkaa lakisääteinen poissaolo. Että ihka eka äitiyslomapäivä koittaa jo tässä kuussa. Että vajaan puolentoistakuukauden kuluttua Kimalainen on jo täysiaikainen ja valmis saapumaan. Ja  vaikka neito antaisi odotuttaa itseään, on olemassa varsin mukiinmenevät todennäköisyydet, että hän kotiutuu ennen Rio de Janeirossa pidettävää päätöskarnevaalia. Uskomatonta <3

4 kommenttia:

 1. Kerrotaanko neuvolassa kaikki tällaiset käytännön asiat ja eräpäivät vai jääkö ne oman selvittämisen varaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei ainakaan ole neuvolassa kerrottu yhtään mitään (kokemusta kahdelta kerralta ja eri paikkakunnilta). Annettu vain se raskaustodistus, jonka perusteella Kelan etuuksia voi hakea. Kelan nettisivut ovat mun mielestä selkeät näissä asioissa ja lapsiin liittyvistä etuuksista voi kysyä sieltä palstaltakin. Myös nuo palkanmaksu-päivämäärät saa selville Kelan laskurilla. En tiedä, olenko jotenkin kummallinen, mutta mulla ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa Kelan kanssa ja nettihakemukset on mun mielestä superhelppo täyttää! :D Muistan tosin vielä paperiaikana, että sain kerran kehujakin Kelan virkailijalta hyvin täytetystä hakemuksesta, kun kuulemma todella monesta hakemuksesta puuttuu henkilötunnuskin. Ja sehän on tietysti Kelan syy! ;)

   Poista
  2. Silloin kun saatiin h.22 raskaustodistus meille kerrottiin samalla millaisella aikataululla hakemukset voi täyttää ja mitkä etuudet on haettavissa raskausaikana. Saatiin myös kirjallinen Kelan opas lapsiperheille. Tosin asiassa kuin asiassa neuvolamme kätilön ohjaus on ollut kattavaa, joten en epäile, etteikö jossain neuvoloissa edettäis kevyemmällä info-määrällä.

   Mitä palkallisiin päiviin tulee, niin eri työnantajilla ja erilaisissa työsuhteissa on eri käytäntöjä palkallisten päivien määrästä. Sen tiedon saa omalta työnantajalta ja päivät voi laskea itse tai syöttää suoraan sinne Kelan laskuriin. Saadakseen palautuksena äitiysrahakorvauksen työnantaja kuitenkin loppupeleissä ilmoittaa Kelaan ajan, jolta palkkaa maksetaan. Verkossa on tosiaan hyvät ohjeet ja tietojen täyttäminen sekä raskaustodistuksen sähköinen toimittaminen vaivatonta, kun muistaa mitkä kaikki lomakkeet olikaan to-do-listalla. Lisäksi jos on mielessä jotain "spessumpaa" kysyttävää, joka ei sivuilta selviäisi, niin Kela-Kerttu neuvoo kyllä :)

   Poista
  3. Vähän epäilen, että meidän neuvolatäti ei ylimääräisiä vaivaudu kertomaan. Kelan sivuja on tullut jo selattua ja pitää lomalla perehtyä paremmin. Oma työnantaja taitaa maksaa palkan ensimmäiseltä 4 kuukaudelta, jos en väärin muista, mutta eiköhän se selviä viimeistään, kun ilmoitan jääväni äitiyslomalle.

   Kiitos kummallekin!

   Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)