torstai 10. syyskuuta 2015

Ystävykset AMH ja FSH

Tänään tein sen. Luin hormoonimäärityksistä, joilla on mahdollista selvittää hedelmällisyyden astetta. Kaivoin tietoa, vaikka olin päättänyt, että en sitä tee. Sukelsin AMH:n ja FSH:n viitearvoviidakkoon. Mietin miten hedelmälliset vuodet voivat kiitää ohitsemme kuin hiljainen pikajuna. Luin pari riipaisevaa blogipostausta sammuvista munasarjoista. Eikä olisi pitänyt.

Päivän lyhyt lääketieteellinen oppimäärä: AMH (Anti-Muller-hormoni) kertoo munasolureservistä. Laskeva AMH kertoo reservin hupenemisesta. AMH:n laskiessa FSH (follikkelia stimuloiva hormoni) pyrkii nousemaan yrittäen piiskata unisia munarakkuloita kasvamaan. Korkea FSH-arvo viittaa siis huonoon munasarjavasteeseen ja matala AMH munasolujen vähenemiseen. Toisin sanoen: uhkaavaan infertiliteettiin, hedelmättömyyteen.

Huoh.

Muistan miten ensikäynnillä ultraa katsoessaan Väestöliiton lääkäri näytti mietteliäältä. Hän tiedusteli olisiko ovulaatio mahdollisesti jo ohitettu. Kun pidin sitä mahdottomana, hän ehdotti näiden hedelmällisyyslabrojen ottoa. Keskusteltuamme tulimme siihen tulokseen, että mahdolliset labraviitteet madaltuneeseen hedelmällisyyteen eivät kuitenkaan muuttaisi hoitosuunnitelmaa. Suoraan IVF:ään ei lähdettäisi, vaan inseminaatiota kokeiltaisiin joka tapauksessa ensin, kun ei voi tietää miten kehoni reagoi pieneen lääkkeelliseen tukeen. Päätin toistaiseksi olla menemättä labroihin. Jos tulokset eivät kuitenkaan tässä vaiheessa muuta mitään, niin en koe tarvetta niitä tietää. Tieto mahdollisesta fertiliteetin madaltumisesta vain aiheuttaisi lisäpainetta. Lisäisi tuskaa - kirjaimellisesti. Ei juuri nyt, kiitos.

Näitä ku pohtii, niin ohuesti alkaa jännittää se follikkeliultra. Niinä kertoina kun mua on satunnaisesti ultrattu, ei koskaan ole ollut komeaa johtofollia. Munasarjoja on ollut hankala löytää ja ne ovat näyttäneet unisilta. Joitain munarakkuloita on näkynyt, ei kuitenkaan jaettavaksi asti. Kohtuakin on luonnehdittu siroksi.

Mukavaa olisi, jos huomisessa uä:ssä edes toinen munasarja näyttäisi heränneeltä. Tän ekan folliultran venytin olevaksi vasta kp 12, sillä omien laskelmien mukaan pitkäkiertoisena LH-testi plussaisi vasta viikon päästä. Toki nyt on käytössä lääkkeet. Saas nähdä mihin niistä on. Onkohan siellä tapahtunut mitään? Jos ei, niin ehkä seuraavan kierron jälkeen vois ajatella niitä hedelmällisyyslabroja otettavaksi. Sittenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)