perjantai 23. joulukuuta 2016

Sydänyön hetki kajastaa joulurauhaa

Yön pimeys pikkukylän hautausmaalla. Kyyristyn sytyttämään kynttilän isovanhempieni hautakummuille. Kuiskaan hyvän joulun toivotuksen. Joka haudalla loistaa liekki. Hämärässä hahmotan muita kulkijoita.

On vanhempi mies, yskivä. Koittaa pysyä päättäväisesti astelevan vaimonsa kannoilla. Askeltaan varoo, käytävät ovat jo liukkaita.

Isä kolmen pienen haalaripukuisen lapsen kanssa. Vanhin heistä ehkä 9v. Kirkas ääni kysyy kuolemasta. Pappasta ja keuhkosyövästä.

Iloisesti rupatteleva nuorisoryhmä. Tyttöjä äänestä päätellen. Näky hämmentää. Tytöt suuntaavat hautausmaan uudelle puolelle. Pysähtyvät haudalle, hiljenevät ja sytyttävät kynttilät. Ettei tänä vuonna olisi joku nuorista menetetty..?

Käännyn, luikahdan hautuumaan takanurkasta kiviaidan vierustaan ja sieltä pois valaistuilta leposijoilta. Mietin elämän kiertokulkua ja silmäkulmani kostuvat. Ikävästä, onnentäyteisistä muistoista. Hengitys höyryää kävellessäni metsäistä polkua kohti kotia. Tähtitaivas on häikäisevän kirkas.

Kotiovella lehahtaa kasvoille lämpö ja siivotun kodin tuoksu. Takkia riisuessa kuulen sitkeää ähinää olohuoneen matolta. Taava on tänään oppinut kääntymään vatsalleen ja uudesta tempusta innostuneena harjoittelee pyörähdystä ahkerasti. Välillä tonttua kiukuttaa, välillä naurattaa.

Vuoden vedellessä viimeisiään sitä aina miettiin kuinka paljon mahtuu vuoteen menneeseen. Viime vuonna näihin aikoihin Taava oli alle sentin mittainen kaiku syvällä vatsani pohjalla. Oli epäuskoinen olo, eikä raskauden jatkosta tiennyt mitään. Tämä vuosi on kohdellut meitä hyvin, olemme olleet onnekkaita. Päälimmäisenä kiitollisuus. Monestakin asiasta, suurimpana tietysti pienestä tonttutytöstämme. Hänen tuikkivista silmistään ja nauravasta suustaan. Kaikesta mitä olemme saaneet jo yhdessä oppia.

Näillä aatoksilla saatellaan jokelteleva Taava omaan sänkyyn odottamaan ensimmäistä aattoa ja punanuttuista, kansainvälisestikin tunnettua valkopartaherraa. Mennään aikuisten kesken sydänyönä tervantuoksuiseen saunaan ja lopulta kaadutaan puhtaisiin lakanoihin. Sydämessä rauha pysähtyä tähän hetkeen. Hetkeen jolloin kaikki on kohdillaan <3

Tunnelmallista joulunaikaa ja onnenhetkiä vuodelle 2017!

2 kommenttia:

  1. Niin söpö tonttutyttö! Ihanaa joulunaikaa ja hyvää uutta vuotta teidän perheelle! Tämä vuosi on ollut aika hurja ja aivan erityinen, ja olo on täälläkin niin kiitollinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläpä muuta virka, vaikka kaikki vuodet ovat erityisiä tavallaan, on tämä ollut ihmeellinen. Kiitos ja sitä samaa myös teidän perheelle :)

      Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)