perjantai 17. helmikuuta 2017

Sukupuolineutraali, tasa-arvoistuva tukijärjestelmä

Tänään poistui epävarmuuden varjo sateenkaarenvärisen rakkauden päältä kun eduskunta hylkäsi Aito avioliitto -kansalaisaloitteen täysistunnossaan äänin 120–48. Näin ollen tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan suunnitellusti parin viikon kuluttua. Lain ympärille ropisee tukku liitännäismuutoksia.

Tähän leutoon helmikuuhun asti on rekisteröity parisuhde Kelan ja lain silmissä monissa kohdin mukaillut avioliittoa. Sen sijaan saman sukupuolen välistä avoliittoa ei ole ollut olemassa, vaan yhteistalouden jakajat on katsottu kahdeksi itselliseksi ihmiseksi. Nyt avioliiton käsitteen neutralisoinnin yhteydessä muuttuu myös avoliiton määritelmä koskemaan samaa sukupuolta olevia pariskuntia.  Sateenkaariperheet saavatkin tarttua laskimeen ja kartoittaa miten käytännön muutos näkyy kunkin perheen saamissa etuuksissa ja tuissa. Muutoksia on monilla etuisuus-tahoilla, mutta yleisimmin pienlapsiperheisiin vaikuttavat lapsiperhe-etuuksien muuttuvat tulkinnat.

Suurin lovi sateenkaariperheiden arkikukkaroon tullee elatustuen muutoksista. Tähän asti elatustuen (n.155€/kk per lapsi) myöntäminen on perustunut isyyden vahvistamattomuuteen. Näin ollen tukea on ollut mahdollista saada silloinkin kun lapsella adoption kautta faktuaalisesti on kaksi juridista, elatusvelvollista naispuolista vanhempaa. Elatustuen sitominen isättömyyteen on saanut jopa vitsikkäät sfäärit siinä kohtaa kun lapsen vanhemmille on tullut ero. Niissä tilanteissa lapsesta on voitu maksaa lähivanhemmalle kahta elatustukea; ex-puolisolta etävanhemmuuden ja valtiolta isättömyyden perusteella. Tätä päällekkäisyyttä ei jatkossa enää ole, sillä elatustukea ei makseta perheille jossa elatusvelvollisia vanhempia on kaksin kipalein. Koska nykylainsäädännöllä juridisen vanhemmuuden vahvistaminen kuitenkin kestää, on elatustukea mahdollista saada vielä adoptioprosessin ajan.

Hoitorahaa ja hoitolisää laskettaessa huomioidaan ensi kuun alusta myös nais-avokin tulot ja mahdolliset tuet. Jos meillä olisi enemmän perhettä, olisin vanhan tulkinnan mukaan voinut olla hoitovapaalla nostaen täyttä kotihoidon tukea esikoisestamme samalla kun kumppanini on vanhempainvapaalla kakkosesta. Tai olisin voinut olla töissä saaden kotihoidon tukea synnyttämästäni lapsesta, joka on kotona äippalomailevan kumppanini hoivissa. Jatkossa tätä mahdollisuutta ei ole. Tai voin toki hoitovapaalla olla, mutta tukea siihen ei enää yksiselitteisesti makseta. Nais-susiparien lapsilla on myös ollut oikeus korotettuun lapsilisään (n.48.5€ korotus), sillä lapsen äidin naiskumppania ei ole katsottu avopuolisoksi. Kun tulkinta ensi 1.3. muuttuu, poistuu oikeus yksinhuoltajakorotukseen.

Ei niin paljon miinusta, ettei plussaakin. Riemastuttava uudistus on se, miten jatkossa äidin avopuolison on sukupuolesta riippumatta mahdollista saada isyys- ja vanhempainvapaata. Tähän asti kyseiset perhe-etuudet ovat ollut vain rekkarisuhteissa olevien ja adoption läpikäyneiden oikeus. Maaliskuun koitettua äidin naispuolinen puoliso tai avopuoliso saa etuudet samoin perustein kun miespuolinen kumppani. Esimerkiksi isyysvapaan voi aloittaa heti vauvan kotiuduttua synnytyslaitokselta. Hurraa!! Tosin meillä Taavan kohdalla isyysetuus ei toteudu, sillä uusi säännös koskee vain 1.3.17 jälkeen alkavia vanhempainvapaita.

Tukien, etuuksien ja käytäntöjen maailmassa sateenkaariperhe on osin tuuliajolla, kun monimuotoisuutta koskeva ohjeistus on puutteellista. Tuuliajolla oleminen vaatii itsenäisiä navigointitaitoja, sillä byrokratian portaiden kapuamisessa vähemmistö saa kulkea usein pisimmän tien. Kaipa porsaanrei'issä on huonot ja hyvät puolensa. Näillä muutoksilla osa Kelan porsaanreijistä poistuu kun etuuksien näkökulmasta jatkossa kaikkia avio- ja avopareja kohdellaan sukupuolesta riippumatta yhdenvertaisesti. Osalle sateenkaariperheistä tämä tarkoittaa kukkaron nyörien kiristymistä. Tai oikeastaan melko monelle. Onhan valtio laskenut säästävänsä vuositasolla 750 000€ pelkästään poistamalla elatustuet kahden vanhemman perheiltä. Toki uusiakin asioita mahdollistuu; isyysrahan lisäksi esimerkiksi erityishoitorahaa voi jatkossa saada ajalta, jolla hoitaa samaa sukupuolta olevan avopuolison lasta.

Mistä kansaneläkelaitoksemme sitten erottaa pariskunnat kimppakämppäläisistä? Taikasana on omailmoitus. Naisparit iloitsevat avoliitostaan niin, et itse sirkuttavat siitä Kelaan. Rehellisyyden nimissä sirkutus kannattaa, sillä  perusteetta maksettujen tukien takaisinperintä pidemmän viiveen jälkeen on suolasta. Ja Kelahan perii - se on selvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)