torstai 23. helmikuuta 2017

Tulokset tuli, mites jatkot?

Taavan verikokeista on saatu normaalit, lapsen ikää vastaavat tulokset, eikä mitään huolestuttavaa löydetty. Perusverenkuva oli ok, trombbarit 400 ja INR 1. Diffissa oli pientä heittoa monosyyteissä ja eosinofiileissä, mut niillä ei ole kliinisesti merkitystä. Pääasia on ettei ole blasteja, jotka viittaisivat patologisuuteen.

Juttelin lääkärin kanssa. Seuraava vaihe olisi ottaa SPR:n vuototaipumustutkimukset jos epäillään vuototaipumussairautta. Geneettisesti periytyvistähän ei tiedetä. Minua ei ole ollut syytä tutkia, joten tietoa ei ole. Sama luovuttajan kanssa. Hän on tiedettävästi terve. Joskaan se ei sulje pois sitä etteikö luovuttaja voisi kantaa geneettistä sairautta tietämättään.

Tähän Eira ja äitini aktiivisesti muistuttavat, et on hyvinkin mahdollista ettei pienten verenpurkausten taustalla ole yhtään mitään. Vain ohut iho. Minullakin on muutamia pikkupilkkuja. Aina ollut. Koska sitten kannattaa tutkia? Milloin tieto esim. piilevästä von Willebrandtin taudista on hyödyllinen? Onnettomuuksissa, toimenpiteisiin varautuessa ilman muuta. Mut hoitoahan ei ole. Hmmm..

Päädyimme siihen, että 8kk lääkärineuvolaan asti seurataan. Tällä välin koitan seurata tuleeko liikkumaan harjoittelevalle tytölle helposti mustelmia. Niitä ja ilmestyviä pilkkuja saimme ohjeen kuvata jos niitä ilmenee. Pilkuista on otettu pari räpsyä. Verinäytteenotosta ilmestyi pienet mustelmat staassin alueelle, joita en ennättänyt kuvaamaan. Eilen kuvattiin polven mustelmaa. Mistä lie sekin tullut kun Taava pääosin vetää jalkoja alleen pelmeäällä matolla tai sängyssä.. Mysteeristä. Kyttäysliipasimeni alkaa olla melko herkillä. Ja krooniselle huolestujalle moni asia on huolestuttavaa. Onneksi Eira on rennompi - luottavaisempi ja järjevämpi. Se onnistuu rauhoittamaan muakin.

Summa summarum; tyttömme voi hyvin ja kasvaa. Odotamme 8kk ikään ja seuraamme jääkö pilkkujen tupsahtelu pois. Jos tautalla on jotain pysyvää, vaiva ei häviä. Toisaalta se voi jatkua silloinkin vaikka kyseessä ei olisi mitään muuta kuin taipumus. Joka tapauksessa tuolloin lääkärineuvolassa punnitaan onko lisätutkimuksia tarpeen tehdä ja jos kyllä, niin milloin.

2 kommenttia:

  1. Aiheuttaahan nämä lapset ihan erilaista huolta ja kyttäämistä kuin ennen. Hyvä, ettei Taavalla ole nyt ainakaan välitöntä vaaraa pilkkujen kanssa. Toivotaan, että on vain ihon ominaisuus.

    VastaaPoista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)