Se, että muuttovalmiin rakennuttaminen olisi vaivatonta, on myytti. Vaikka vasaraan ei tarttuisikaan, tässä alkuvaiheessa hommaa tuntuu riittävän. Rakennuslupa ja projektin alkuun saaminen on vaatinut jos jonkinlaista selvitystä ja suunnitelmaa. Ohjeita raksaluvan hakemiseen löytyi kunnan teknisen toimiston sivuilta useamman A4:n verran. Niitä on täällä tavattu ja tankattu.
Näin jälkikäteen ajateltuna rakennusluvan hakeminen ei ole mutkikasta. Haasteellisen siitä ensikertalaiselle tekee se, että yrittää ymmärtää mitä tarvitaan ja mistä sen saa. Vastaava mestarimme tarjoutui auttamaan tarvittaessa, mutta hänen hymyillessään hyväntahtoisesti luvan hakemisen selkeydelle, päätin yrittää itse.
Sievitalolta saimme tarvittavat piirrustukset ja todistukset. Kunnan sivuilta löytyi tarvittavat kaavakkeet ja hakemukset. Tulevien naapureiden ovilla käytiiin esittelemässä projektia ja hakemassa hyväksyviä allekirjoituksia hankkeellemme.
Rakennuslupa lippulappuuneen saatiin toimitettua kunnantalolle vajaa 3 viikkoa sitten. Varsinaisen lupahakemuksen liitteinä toimitettiin:
● Asemapiirrustus kahtena kappaleena
● Pohjapiirrustukset, leikkauskuvat ja julkisivupiirrustukset kahtena sarjana sekä talosta että talousrakennuksesta
● Erilliset RH1 kaavakkeet molemmista rakennuksista
● Energiatodistus
● Selvitys suunnittelijoista (rakenne-, KVV-, IV-, perustus- ja sähkösuunnittelija) ja heidän pätevyydestään (koulutus, työkokemus)
● Selvitys naapureiden kuulemisesta
● Selvitys tiedotuksesta tontilla
● Selvitys rakennushankkeen teknisestä huollosta (vesi- ja viemäri, jätehuolto)
● Hakemukset vastaavaksi mestariksi ja rakennusten ulkopuolisten KVV-töiden vastaavaksi (molempien pätevyys hyväksytettävä kunnan rakennustarkastajalla)
Kävin nipun kolmeen kertaan läpi, ettei lupa viivästyisi jonkin huolimattomuusmokan takia. Toimitin sentin paksuisen kuoren rakennustarkastajan käpälään maanantaina 20.2.17. Hyväksytty rakennuslupa liitteineen, leimatut piirrustukset ja lupalasku napsahtivat takaisin postilaatikkoomme saman viikon torstaina 23.2.17. Onko meillä seudun nopein rakennusvirasto vai häh? Joissain kunnissa lupaprojekti voi kestää kuukausia, jopa puolisen vuotta. Se voi venyttää rakennustöihin ryhtymistä, pissia aikataulun heti alkumetreillä ja aiheuttaa kustannuksia. Meillä oli aikataulullisesti varauduttu 2-3viikkoon, joka sekin ois ollut varsin ripeää.
Lupa myönnettiin hakemuksen mukaisena, vaikka kaavamääräyksistä jouduttiin tekemään vähäistä poikkeamaa tontin haasteellisen mallin vuoksi. Nyt kahden viikon lakisääteinen huomautusaika on ohi ja meidän luvasta tuli lainvoimainen. Jei!
Paperisota ei kuitenkaan ole ohi vaan jatkuu tasaisena. Selvityksiä, suunnitelmia, tarkastuslappuja sun muita toimitellaan sitä mukaa kun projekti etenee. Ennen rakennustöihin ryhtymistä on toimitettava ulkopuoliset LVI-kuvat, rakennepiirrustukset ja selvitys radonsuunnitelmasta. Sen jälkeen päästään hommiin. Otetaan ensiaskeleet kohti Kalliopihlajaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)