sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Tikutuksia, asennuksia ja katselmuksia

Pikkupuuhaa tontilla. Huhtikuun alkupäivinä merkittiin Eiran ja ukin kanssa rakennusten kulmapaikat. Monissa kunnissa varsinaisen merkkaustyön tekee kunnan mittamiehet gps:llä, mut meillä ei omaa mittausteknikkoa ole. Homman saa ostaa muualta tai tehdä itse. Jos luulee osaavansa. Ja mehän luultiin :D

Koti kohillaan
Painetiin tonttia ees taas 50m mitalla ja aputikuilla. Voisi kuvitella et nyt kun koko rakennusala on tasoitettu sileäksi, merkkaus olisi viime kertaa helpompi homma, mut koko päivä siinä meni. Yllättäen kahden rakennuksen saaminen A.oikeaan kohtaan, B.suoraan ja C.suorakulmioksi ristimittaan olikin aika kikkailua. Illansuussa avuksi saatiin mestaristason sukulaismies.

Ennen pimeää rakennusalaa koristivat merkkausmaalilla kirkkaan punaisiksi värjätyt harjaterästikut. Niiden väliin viriteltiin lanka, ja ensimmäisen kerran päästiin visuaalisesti toteamaan asemointia. Maanrakentajan tullessa paikalle seuraavana työpäivänä merkittiin vielä rakennusten lattiakorot. Korkeus mitattiin laserilla ja merkittii kahteen merkkitikkuun, joiden väliin solmittiin lanka. Vau! Alkoi tuntua todellisemmalta koko projekti.

Talon korko. Joskin kuvassa kiristämättä..
Kun töllin ja tallin paikka oli varmistettu, maanrakentaja kaivoi ulkopuoliset viemäri ja vesiputket tuoden ne rakennuksen sisäpuolelle odottamaan sokkelia. Samalla vietiin kuviteltuun tekniseen tilaan suojaputket maalämpöputkille ja sähköille. Itse putket ujutetaan myöhemmin ulkopuolisten töiden yhteydessä. 

Viime maanantaina olikin aika kokoustaa vastaavan mestarin ja kunnan rakennustarkastajan kanssa. Aloituskokoksessa käytiin läpi projektia ja suunnitelmia. Patsasteltiin tontilla ja mietittiin pihavesikaatoja. Koettiin hämmennyksen hetki kun Sievitalo ei ollut toimittanut LVI-asemakuvaa vielä kuntaan. (Olivat olleet kuntaan puhelinyhteydessä ja sopineet et kuvan voi toimittaa muiden kuvien yhteydessä myöhemmin. Mut koska?) Me olimme kuvan pdf:nä saaneet ja hyväksyneet jo helmikuussa, joten työt oli sen perusteella tehty. Ennen aloituskokousta. Hups.

Pihavetoja
Suunnitelmat ja tähän asti tehdyt työt kelpasivat tarkastajalle. Yksi salaojaputki saatiin rakennettavaksi pihavesiä ohjaamaan. Sen jälkeen kokous merkittiin pidetyksi ja pohjakatselmus tehdyksi. Jes! Vaikka kaikki on tehty huolella ja todettu valmiiksi, niin noitten tarkastuksissa mul on vähän sama ku odotusultrien kanssa; Toivoo kaiken olevan kunnossa ja ettei mitään yllättävää ilmene. Jos kaikki todetaan hyväksi, on se yksi askel eteenpäin. 

Täytyy kyllä sanoa, et meidän kunta on poikkeuksellisen rakennusystävällinen. Täällä ollaan liberaaleja, vaikkakin varsin tarkkoja. Rakennustarkastaja on virkamies palveluammatissa ja neuvoo tarvittaessa. Hänen yhteystietonsa ovatkin kavunneet suosikkeihin niin puhelimessa kuin meilissä. Ehkä piakkoin jätän tarkastajan rauhaan kun Sievitalo ottaa ohjat. Sen jälkeen hänet paikalle tarvittaessa kutsuu vastaava mestarimme.

Nyt vaihe on se, et odotellaan puhtain paperein rakennustyön alkamista. Ennen sokkelia tehtävät pihatyöt ja putkitukset on valmiit. Meille tulee "rakennukseen" vesikin. Se todettiin kun venttiili avattiin ja vesi lensi suihkuna. Eikä siinä vielä kaikki; Tonttikeskus saapui Sievitalolta. Se on pystytetty ja kytketty oman sähköurakoitsijan ja Carunan toimesta. Uuden kodin ensimmäinen palikka on "paikoillaan". Ihan tulee sellainen olo, et kohta alkaa tapahtua. Eikä se kutina ole turha. Pääsiäinen kun saadaan leppuuteltua, tulee sokkelimiehet muottihommiin. Tiistaina nousee rakenteet, keskiviikkona on raudotuskatselmus ja sitte saapuu kurat. Viikon päästä meillä on perustukset.

2 kommenttia:

  1. Oi siellä tosiaan hommat etenee! Jänniä aikoja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännää on juu :) Viikko kerrallaan, niin eiköhän se töllin laskettu päivä lähene omalla painollaan.

      Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)