maanantai 14. maaliskuuta 2016

Kumpaa veikkais?

Kautta aikojen on syntymättömän lapsen sukupuoli kiinnostanut ihmismieltä. Koska tällä hetkellä elelemme Eiran kanssa autuaassa tietämättömyydessä, niin väsäsin uskomuksista arvuuttelukollaasin, joista tunnetuimmat tuloksineen tässä:

Legendan mukaan Maya-intiaanit määrittelivät vauvan sukupuolen äidin iästä ja odotetusta synnytyskuukaudesta. Jos molemmat luvut ovat odotettuna H-hetkenä joko parillisia tai parittomia, tulossa on pikkuinen prinsessa. Jos toinen luvuista on parillinen ja toinen pariton, luvassa on kaksilahkeinen kruunupää. Tyttö 1 - Poika 0.

Kun lännestä siirrytään itään, niin kiinalainen kalenteri veikkaa hedelmöittymisiän ja -kuukauden perusteella tyttöä. 2-0.

Voimakas pahoinvointi viittaa tyttöön, helpompi alku poikaan. 2-1.

Makeanhimo on vanhojen uskomusten mukaan tytön merkki, kun taas poika saa halajamaan kirpeää/suolaista. 2-2

Sikiön syketason ollessa yli 140, jumputtelija on tyttö ja sen alittuessa kyseessä olisi poika. 3-2. (Tosin syketaso vaihtelee sikiön viikkojen, vireystilan ja liikkumisen mukaan, joten..?)

Jos vaihteleva mieliala kallistuu enemmän ärtymisherkkään on kyseessä poika, kun taas tyttöä odottava on taipuvaisempi lempeyteen. Jaa-a, vaikea sanoa kun ei tiedä kuinka hormonihullu sitä voisikaan olla..  Mut.. 3-3.

Aamuisin tehdään tyttöjä, iltaisin poikia. Jos aamupäiväinssi lasketaan aamuun; 4-3.

Ja sitten on näitä vaikeaselkoisia: Vatsan ja vartalon mallit ovat vasta aloittamassa muokkautumisensa, joten niiden perusteella arvuutteluun menisi vielä viikkoja. En myöskään koe että olisin toistaiseksi menettänyt sen enempää terveyttäni (=poika) kuin "kauneuttani" (=tyttö). Samoin linea negra tekee vasta lähiaikoina tuloaan, ei apua siitäkään. Tutkimuspöydän alle ei ollut sujautettu sen paremmin kirvestä kuin hamepakkaakaan, joten varsinaista tilaustakaan ei ole tehty. Eira on ollut tytön suuntaan kallellaan alusta asti ja samaa tukee tuo ennusteiden täpärä voitto 4-3. Oonki saanut välillä muistutella, et 50% todennäköisyydellä tulokas voi olla poikakin.

Mutta mitenkäs se on; onko sukupuoli sellainen asia jota "on luvallista" toivoa? Onko toisen toivominen eettisesti väärin tulokasta kohtaan, jos vatsassa majaileekin vastakkainen merkki? Länsimaisessa kulttuurissa toive vaikkapa tytöstä esitetään vasta neljännen kohdalla, jos kotisohvaa valloittaa jo Tupu-Hupu-Lupu-trio. (No okei, ehkä jo Tupun ja Hupun jälkeen.)
Aavistuksia
Ensimmäisen kohdalla toiveesta harvoin puhutaan, ainakaan avoimesti. Naiset ehkä vaalivat mielessään kukkaistyttöä, miehet haaveilevat Risto Reipaasta. Sille hiljaa. Mut maailmalle mahtuu monen laista. Monissa kulttuureissa avoimesti toivotaan poikia, sillä vain heillä on arvoa perheenjäseninä ja suvun jatkajina. Paradoksaalista, sillä miehet harvemmin lisääntyvät keskenään..

Leikitellyistä toivekuvista, aavistuksista tai uskomuksista huolimatta on sanomattakin selvää, että Kimalaisen vointi on ensisijalla ja molemmat sukupuolet ovat yhtä toivottuja. Kunhan olisi jompi kumpi.. Tai jos sekään ei ole selvä, niin kunhan olisi muuten terve. Tai ainakin suhteellisen terve.. Hoidettavissa. Tai ainakin suhteellisen hoidettavissa.. phuuh.. Paljon, paljon jännitettävää.. Luulempa, et loppuviikon uä:ssä on aika monta painavampaa asiaa katsottavana kuin se onko geeniperimä XX vai XY.

Eipä käy silti kieltäminen etteikö sukupuolikin kiinnostaisi. Olen lähiaikoina punninnut haluaisinko sittenkään tietää. Mietin millainen yllätys olisi, kun sukupuolen saisi kuulla vasta syntymän jälkeen. Once in a life time thing <3 Noh, siinäpä on pari käytönnön muuttujaa.1: Eira on kiinnostunut. 2: Silmäni aikanaan työn puolesta harjaantui sikiöultriin, joten jos meinaan silmämuna pulleana seurata morfologian etenemistä, niin jonkinlaisella todennäköisyydellä veikkaus löytynee myös sukupuolesta. Tai sitten ei. Eikä sillä väliäkään. Kunhan uä:ssä rakenteellinen to-check-list päästäisiin läpi ilman huolestuttavia löydöksiä, olisin enemmän kuin tyytyväinen.

5 kommenttia:

 1. Oi, teillä on ihanan jännät ajat! :) Me olemme jutelleet (näin etukäteen/hyvissä ajoin kuten tapaamme kuuluu :D) että haluaisimme säilyttää sukupuolen salaisuutena synnytykseen asti. Olemme vain juuri miettineet noita ultria ja ultrasta saatavia kuvia, että paljastuuko se niistä väkisinkin? Ainakin muistelen että jostain ultrakuvasta osasivat lähipiirissä heti kertoa että kumpi on tulossa.

  Meillä on lähipiirissä sukulaisilla ja kavereilla ollut pitkään paljon enemmän tyttöjä, tosin viimeisimmät tulokkaat ovat olleet poikia ja hieman tasoittaneet tyttövaltaa. Jotenkin melkein toivoisin enemmän meille poikaa, vaikkei siihen ole sen kummempaa syytä ja tietenkin olisin aivan yhtä ilahtunut tytöstä. Jostain syystä olen aina nuorempana kuvitellut että olisin aikuisena poikaporukan äiti! :D Ehkä siksi että olen itse kasvanut siskon kanssa, ja se olisi siten aivan uusi kokemus. Tosin tytöille on niin paljon enemmän ihania nimiä, kivoja poikien nimiä on todella hankala keksiä... Mutta ei sukupuolella kyllä oikeasti ole mitään väliä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tasataan sukupuolijakaumaa; meidän lähipiirissä kaikki syntyneet ja odotettavat, joiden sukupuoli on tiedossa, on poikia :)

   Ultra on niin ja näin. Sanotaanko, et jos katsottavan kohteen ympärillä on hyvin vettä ja reidet erillä toisistaan, voi pojan bongaaminen onnistua helposti "maallikoltakin". Ehdoin tahdoin tutkimuksessa ei sukupuolialuetta esitellä tai siitä oteta kuvaa todisteeksi, jos vanhemmat eivät sitä toivo. Ne raskautetut ystäväni, jotka eivät olleet sukupuolta halunneet tietää, "selvisivät" rakennetutkimuksesta autuaan tietämättöminä, eli ei silmiä sen takia tarvii varmaankaan kiinni pitää :) Loppupeleissä sukupuolen näkeminen perustuu sikiön suotuisaan asentoon. Tytöt on aina epävarmempia kuin pojat. Ja jos kyseessä on kovin siveä tyttö tai ujo poika, jää tieto salaisuudeksi vaikka vanhempia kuinka kiinnostaisi :)

   Poista
 2. Mun ystävä odottaa toista lastaan ja poika on tulossa. Olivat ultrakuvaan oikein ympyröineet sikiön alapää alueen, vaikka ei minun ystävä ollut sitä todellakaan pyytänyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, eipä minusta oikein ole ultraajalta ammatillista/asiakaslähtöistä toimintaa, jos ei asiaa perheeltä tiedustele etukäteen. Eli hyvä tietää; jos pelkää möläyttävää ulraajaa, kannattaa ovelta jo huutaa ettei halua tietää :D

   Toinen ääripää on se, ettei peraatteestakaan kerrota, kun ei ole lääketieteellisesti olennainen osa tutkimusta. Näitäkin ultrayksiköitä löytyy. Musta on hyvä kompromissi, et kerrotaan jos vanhemmat kysyy tai et alapäätä lähestyttäessä tiedustellaan onko sukupuoli sellainen asia joka vanhempia kiinnostaa. Siinä jokainen saa päättää itse.

   Poista
 3. Samaa mieltä :) Olen myös kuullut eräältä toiselta tutulta, joka oli halunnut tietää sukupuolen, niin ultraaja tähän todennut "sekö sun tärkein asia olikin eikä lapsen hyvinvointi"

  VastaaPoista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)