torstai 17. maaliskuuta 2016

Sukupuoliultra

Kuulin tänään lausahduksen: "Teillä on huomenna se sukupuoliultra". Siitäpä uä-hoitaja minussa sai kipinän vähän avata rakenneultraa ja sen taustoja. Tieto lisää tuskaa ja sen ajattelin verbaalisesti oksentaa. En suinkaan hyvää tarkoittavalle lausahtajalle, vaan kaikennielevään blogikanavaan. Siis ken karsastaa nippelitietoja, niin varoituksen sana: tässä seuraa morfologinen skannaus faktoineen ja pari sen herättämää ajatusta.

Rakennneultra on raskauden puolivälin tietämissä tehtävä rakennepoikkeavuuksien seulonta. Rakennepoikkeavuuksia seulotaan, sillä todetuilla poikkeavuuksilla on merkitystä esim. synnytyksen suunnittelussa, raskauden erityisseurannassa ja - ikävimmässä tapauksessa - mahdollista raskauden keskeytystä harkittaessa. Onneksi suurin osa vanhemmista voi tutkimuksen jälkeen kertoa tutuilleen kaiken olleen ok. Mitä tuo lyhyt ja ytimekäs "kaikki ok" sitten sisältää?

Morfologisessa tutkimuksessa tarkistetaan pikkuihmisen raskauden puoleen väliin mennessä tapahtunut rakenteellinen kehitys:

Pää:
  • Symmetrinen kallon malli, ehyt luusto ilman puutoksia
  •  Keskiviivakaiku
  • Cavum septum pellucidum
  • Sivuaivokammiot (leveys alle 1cm läpi raskauden)
  • Pikkuaivot, muoto, koko (leveys=raskausviikot ad h.24)
  • Kallon takaosasa oleva takakuoppa (mitattuna <1cm läpi raskauden)
  • Cisterna magna, näkyvyys, koko (<10mm)
  • Niskapoimu (mitattuna < 6mm)
  • Ehyt ylähuuli
  • Profiili, normaali muoto
    Puuttuva nenäluu rakenneultrassa.
    Kuva: THL
  • Nenäluu

Vartalo:
  • Selkäranka pitkittäin/poikittain: nikamavälit ja rakenne normaalit, avautuu ja sulkeutuu normaalisti, iho ehyt
  • Vatsanpeitteiden eheys, napatyvi (napatyrän poissulku)
  • Palleakaaret: eheys, palleatyrän poissulku
  • Mahalaukku: sijainti (alempana kuin sydän, palleakaaren alla), koko, rajautuvuus (mahd.douple bubble 21-trisomiaa sairastavilla)
  • Normaalikaikuinen suolisto
  • Munuaiset (mahdollinen mun.altaan nestekertymä: mitta <7mm)
  • Virtsarakko: olemassalo, koko
  • 2 napavaltimoa (rakon molemmin puolin). Voidaan katsoa myös napanuoran poikkileikkauksesta (ns. Mikki Hiiri-kuvio)

Sydän:
  • normaali pulssi
  • Sijainti
  • Akseli vasemmalle (siellä myös mahalaukku ja laskeva aortta)
  • Koko 1/3 rintakehän poikkileikkeestä
  • Nelilokerokuva; 2 kammiota, 2 eteistä, symmetria, eteiskammioläpät, moderator band, foramen ovale
  • Aortankaari
  • Aortan lähtö vasemmasta kammiosta ja keuhkovaltimon lähtö oikeasta kammiosta, haarautuminen
  • Suuret suonet risteävät
  • Päälekkäinen kolmisuoninäkymä (keuhkovaltimo, aortta, vena cava superior)

Sydämen normaali nelilokero. Kuva: THL

Raajat:
  • Pitkät luut: (reidet, sääret, olkavarret, kyynärvarret 12kpl), luiden malli ja pituus
  • Ranteiden ja nilkkojen asennot
  • Kämmenet ja jalkaterät
  • Liikkeet

Istukka, sijainti (etisen poissulku), napanuoran kiinnittymispaikka (mahdolliset vaikutukset kasvuun)

Lapsiveden normaali määrä

Kun ihan jokaikinen kohta tästä listasta on kuvautunut täysin normaalina, voi huokaista helpotuksesta - ainakin osittain. On hyvä muistaa, ettei ultraääni - niin hyvä kuin se tänä päivänä onkin - ole Jumalan totuus eikä tee autuaaksi. Ultraäänessä voidaan nähdä asioita, joita ei ole, artefaktaa. Vastaavasti kaikkea mitä ehkä on, ei voida nähdä ultrassa. Tyypillisimpiä asioita, joita ei löydetä vielä rakenneuä:ssä ovat mm. kallon luutumishäiriöt, pienet sydänviat (VSD, ASD), suulakihalkio (mikäli hammaskaari ehjä), alemmat suolen poikkeavuudet jne.

Toisaalta seulontaa ei tehtäisi, jos ei olisi perusteltua olettaa poikkeavuuksia löytyvän. Rakennepoikkeavuuksien seulonnan tavoitteena on ensisijaisesti vaikeimpien, sikiön elämän kannalta merkityksellisten poikkeavuuksien tunnistaminen. Vähintään 1 %:lla vastasyntyneistä on vaikeita rakennepoikkeavuuksia, joista noin puolet todetaan rakenneultrassa. Vaikeat poikkeavuudet voidaan karkeasti jakaa sikiön tai vastasyntyneen kuolemaan johtaviin (esim. anenkefalia eli aivottomuus), välitöntä kirurgiaa vastasyntyneenä vaativiin ja pysyvän vaikean vammaisuuden aiheuttaviin (esim. neuraaliputken sulkeutumishäiriö, lat. spina bifida), välitöntä kirurgiaa vastasyntyneenä vaativiin (esim. vaikeat sydänviat) sekä vaikean vamman ja pitkäkestoisen hoidon tarpeen aiheuttaviin (esim. aivojen rakennepoikkeavuus, munuaisviat).

Tämän päivän tekniikalla uä:ssä voidaan todeta myös ns. pieniä löydöksiä. Rakenteellisia poikkeavuuksia, jotka sinällään eivät yksittäisenä vaikuttaisi lapsen terveyteen, mutta saattavat kuitenkin kieliä taustalla olevasta vaikeasta sairaudesta. Ultraäänitutkimuksessa saatetaan myös nähdä sellaisia löydöksiä, joiden hyvänlaatuisuuden varmistaminen edellyttää seurantaa. Rakenteellisten poikkeavuuksien tarkkaa merkitystä sikiön kannalta ei aina voida arvioida ennen syntymää.

Rajaa vaikean ja muun rakennepoikkeavuuden välille on vaikea vetää. Toisille lieväkin poikkeavuus voi olla vaikea hyväksyä, kun taas yhden perheen vaikeana pitämä rakennepoikkeavuus voi toisen mielestä olla hyväksyttävä. Niin tai näin, tieto sikiön poikkeavuudesta on perheelle yllätys riippumatta poikkeavuuden vaikeusasteesta. Toisen trimesterin loppupäässä tapahtuva keskeytysharkinta on aina tragedia. Raskauden jatkuessa myös epävarmuus tai seurannan tarve voi olla joillekin vanhemmille kohtuuttoman raskasta ja siten vaikuttaa myös siihen, miten sikiöön/syntyvään lapseen kiinnytään.

Eli vastaukseni on: Ei, meillä ei huomenna ole sitä sukupuoliultraa. Meillä on rakenneultra. Ja mahdollisen sukupuolitiedon ohella olemme etukäteen käyneet keskustelua myös suhtautumisestamme muihin mahdollisiin löydöksiin sekä arvoistamme ja ajatuksistamme elämän ainutlaatuisuudesta. Huomenna. Huomenna on suuri päivä. Yksi niistä.


ps. Jos kiinnostusta seulontoihin löytyy laajemmaltikin, niin netistä löytyy FinOHTA:n (Finnish Office for Health Technology Assessment) kattava julkaisu raskauden ajan ultraäänitutkimuksista ja seerumiseulonnoista rakenne- ja kromosomipoikkeavuuksien tunnistamisessa.  

10 kommenttia:

  1. Heh, sama ärsyttää minuakin, mutta en ole osannut näin hyvää selostusta antaa, jatkossa jaan tämän tekstin. Meillä RU ensi viikon torstaina 20+6.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos teksti kaikessa realismikaruudessaan miellytti. Tsemppiä ensi viikon ultraan! :)

      Poista
  2. Kiitos tästä, todella mielenkiintoisgta oli lukea tämä. Itsellä rakenneultra huhtikuun alussa ja se toki jännittää ja pelottaakin. Itseäni eniten mietityttää juurikin se, että onko kaikki rakenteeet kunnossa ja mitä jos jotain hälyyttävää selviäisi. Miestäni taas tuntuu kiinnostavan vain se sukupuoli eikä mikään muu edes huoleta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, et koit hyödylliseksi. Meillä vähän sama juttu; mä panikoin ja avokki suhtautuu huolettomammin luottavaisin mielin. Toisaalta ajattelin sen niin, et onnellisia olkoon kumppanimme kun niin hyvillä mielin ja luottavaisesti raskauteen suhtautuvat. Olisi se aavistuksen raskaampaa jos molemmat haluaisivat kääntää joka ikisen kiven jännittäen, et koskas se mörkö nurkan takaa hyppää. Kaksi erilaista asennetta tuo tavallaan tasapainoakin odotukseen. Kun raskauksilla nyt kuitenkin on pääosin taipumus mennä hyvin :)

      Tsemppiä kuluviin viikkoihin ja huhtikuussa häämöttävään ultraan :)

      Poista
  3. Olisi pitänyt jättää lukematta ��

    Toivottavasti kaikki meni ultrassa hyvin ja lausunto on "kaikki ok"!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitukseni ei ollut herättää ahdistusta, pahoittelen :( Halusin tuoda esiin rakenneultran tarkoituksen, sen "toisen puolen" mitä seuloihin osallistuessa tunnutaan vähemmän mietittävän. Karua, mut valitettavasti joillekin todellisuutta.. Onneksi kuitenkin suhteellisen harvinaista.

      Kiitos toivotuksista. Olin sen verran olin jännityksestä pistoksissa ennen ultraa, et ne tuli tarpeeseen :)

      Poista
    2. Ei ole tarpeen pahoitella. Olisin voinut halutessani keskeyttää lukemisen parin ensimmäisen kappaleen jälkeen :) Postaus oli maallikolle erittäin mielenkiintoinen ja sain runsaasti uutta tietoa. Ja tieto tunnetusti lisää tuskaa. En osaa edes kuvitella, miten pelottavia seulat voivat ammattilaisille olla.

      Poista
  4. Itse olen mennyt esikoista odottaessa rakenneultraan asenteella että mennään katsomaan vauvan sukupuoli ja niinhän siinä kävi että sukupuolta ei saatu tietää mutta saatiin tietää vauvallamme olevan anenkefalia. Sitä seurasi päätös keskeytyksestä ja vauvan syntymä rv22. Olen nyt uudelleen raskaana kaksosista rv14+4 ja meillä on rakenneultra muutama päivä ennen joulua. Sinne ollaan todellakin menossa katsomaan että vauvoilla on kaikki ok.. joka päivä mielessäni on pelko että jotain löytyy ja menetän lapsen taas.. tieto tuo tuskaa ja olenkin hiukan kateellinen äideille jotka menevät "sukupuoliultraan" ja kotia päästyvään juhlistavat tietoa lapsen sukupuolesta.. jospa meilläkin olisi tällä kertaa kaikki ok ja ultran päätteeksi saisimme tietää ne sukupuolet jotta voisimme juhlia rakenneultran mukaan terveitä lapsia ja heidän sukupuoliaan. Kiitos tästä rehellisestä kirjoituksesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin monasti olen ollut sukupuoliultran äärellä että hirvittää. Sisäänrakennettu on jännitys myös rakenteeseen suuntaavien ystävien puolesta. Olen sydämestäni pahoillani viime raskautesi päättymisestä suruun ja luopumiseen. Sen varjot jäävät osaksi elämää. Ensiodotusta ei korvaa mikään, mutta onneksi nyt päiviänne lämmittää tupla-aurinko. Tuplasta tosin lie ajoin myös tuplasti huolta. Toivottavasti tämä raskaus sujuu ja päättyy ongelmitta ja kesällä teillä on sylit täynnä elinvoimaista rakkautta <3

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)