torstai 1. kesäkuuta 2017

Piirustuksia

Pikkuhiljaa kun tontilla seinät nousee, alkaa rakennusten muoto hahmottua. Vielä ollaan kaukana piirrustusten lookista. Eikä mustavalkokuvatkaan paljasta miltä kokonaisuus näyttää luonnossa. Hyvällä mielikuvituksella rakennuslupakuvistakin pääsee kärryille. Siis tässä meidän kodin ääriviivat :)
Alias Kalliopihlajamme (kuva Sievitalo)

Talli (kuva Sievitalo)

Olimme tyytyväisiä kun löysimme pohjaratkaisun, joka miellytti meitä melkein sellaisenaan ja täytti molempien vaatimukset. Eira halusi talon, jossa olisi mahdollisimman vähän käytävää. Ei pimeitä sokkeloita, ei hukkaneliöitä. Osaltaan siksi päädyimme myös yksikerroksiseen. (Toinen syy oli paloturvallisuus. Call me skitso, mut mä en vaan näe, et hätätilanteessakaan lapset pudottautuu vajaasta neljästä metristä. Se kun näyttää valitettavan usein olevan makuuhuoneiden pelastustikkaiden korkeus..)

Mä halusin visuaalisesti omanaan olevan keittiön. En tupakeittiötä tai olokeittiötä, jossa ruokapöytä on faktuaalisesti olkkarissa. Mulle kelpaisi ratkaisu, jolla keittiötä on jollain tapaa rajattu. Erkkeri, puoliseinä, seinä.. Kodinhoitohuoneelta toivoin kokoa. Se kun tuntuu olevan äiti-ihmisten tuskailun kohde. Itseni tuntien KHH:ssa olisi tuskailuprojektia aina meneillään, joten hakusessä olisi talo jossa kylppäriin/saunaan pääsee muutakin kautta kuin KHH:n läpi. (Ei tarvii raivata hulluna kun tulee kavereita saunomaan..).

Nää toiveet tiputti taloja aikalailla nopeaan tahtiin pois. Kävipä niinkin, et löyty kiva pohja, mut kuntamme ei kuulunut kyseisen toimittajan toimitusalueeseen. Välillä alkoi tuntua, et löytyyköhän sitä sopivaa ollenkaan. Ollaanko me niin mettässä "epä-trendikkäine" toiveinemme. Sitten löyty Pihlaja 156. Olimme myytyjä.

Sievitalon Pihlaja 156 a la Me
(Kuva Sievitalo)

Sievitalon talousrakennus a la Me
(Kuva Sievitalo)

Peruspaketin julkisivuun ja pohjiin teimme muutamat muutokset.
● Kodariin rakennettiin lastenvaunujen mentävä tuulikaappi, jotta lemmikit silmällä pitäen jonnekin saadaan tuplaovi. Todennäköisesti siittä tulee perheen arkieteinen.
● Mh1 ikkunaa siirrettiin.
● Saunaa kasvatettiin suihkun kustannuksella. (Tämä yksi/kaksi suihkua jakaa yleisesti mielipiteitä. Meillä priorisoitiin kunnon laudetilaa kahden suihkun sijaan.)
● Takaterassia kasvatettiin pari neliötä
● Etuterassin päälle aumakattoinen kate ja kattolyhty
● Välikatolle rakennettiin 17m2 käyttöullakko
● Tallia pienennennettiin siten, että rak.ala oli alle 60m2 (palo-osastoinnilta/eristykseltä vältyttiin)
● Tallin ja varaston välinen seinä siirrettiin siten, että tallista tulee täyspitkä ja lämmin varasto jää alle 10m2 (pieni varasto ei tarvitse erityisiä paloturvallisuuslisiä)

Rakennukset asemassa (kuva Sievitalo)
Väri onkin asia erikseen. Kodin ulkolookilla ja värityksellä haemme perinteistä, ympäristöönsä sulautuvaa tunnelmaa. Korttelimme asemakaava antaa vapaat kädet julkisivun kanssa. Vain katon väri on määrätty mustaksi tai hiilenharmaaksi. Pehmeämpänä hiilenharmaa on valintamme ja samaa tummaa sävyä noudattelevat rännit syöksytorvineen. (Ihan puhtaanapidollisistakin syistä.) Ovet, kukkunat ja puitelaudat tulevat valkoisella. Jollain valkoisella. Niitäkin kun on parisenkymmentä eri sorttia..

Värisilmän ulkomaalimalleja

Puisen julkisivun pääväri on enää hakusessa. Rakennusluvassa se oli ympäripyöreästi harmaanruskea. Keskisävyä. Antaa aikalailla liikkumavaraa maalikaupassa :D 
Jotain tähän suuntaan?
Kun ensi osaisi päättää maalityypin jää sävyjäkin valittavaksi useampikymmen. Näillä näkymin kallistutaan johonkin lattekahvin tyyppiseen harmaalla vivahteella. Tai harmaaseen, joka taittaa ennemmin ruskeaan kuin siniseen. Sellaista ei kadun varressa vielä olisikaan.

10 kommenttia:

 1. Ihanat nuo värivaihtoehdot talolle! Me like! :) On myös kiva pohja teidän kodissa. En ole itse koskaan ollut mikään omakotitaloa halajava, mutta olisihan se aika hienoa, jos saisi itse vähän valita/päättää pohjaa. Tulee ihan asuntokuume tätä lukiessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Itteäkin oikein jännittää, et mikä kaiken kääntämisen jälkeen on lopputulos.

   Onhan tämä suunnittelu ihan mukavaa touhua. Vaikka tällaiselle päättämättömälle valinnanpaljos on ajoin ennemmin tuskaa kuin taivasta :D 

   Poista
 2. Tosi kiva pohja! Suihkutilaa on silti vielä reilusti, vaikka saunaa isonsittekin. Ja värivaihtoehdotkin näyttää sopevilta. Marikki taisi joskus aiemmin kommentoidakin, että olemme joskus pyöritelleet lähes vastaavaa kilpailevan talofirman pohjaa harrastusmielessä. Neljän makuuhuoneen talo sitten joskus olisi omakin unelma. Itse arvostan toimivien kodinhoitotilojen lisäksi isoa keittiötä. Aina kun alamme talokuumeissa pyörittelemään pohjia, aloitan aina keittiöstä. Jos tarpeeksi isoa keittiötä ei mahdu taloon, en kelpuuta sitä. :D

  Miten talo ja autotallirakennus sijoittuvat tontille? Oletan, että autokatos jää arkieteisen puolelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sama täällä. Keittiössä on oltava riittävästi tilaa - ja kaappitilaa. Keittiötä vähän pyörittelimme. Tällä pohjalla ruokailutilaan jää sen verran väljyyttä, et joskus on mahdollista sijoittaa lisäkaappia eteisenvastaiselle seinälle. Varmuuden varoiksi :)

   Talojen neliöissä (ja kustannuksissakin) on aika harppaus juuri 3:n ja 4:n makkarin välillä. Pikkusen hirvitti, mut neljään lähettiin kun sitä haettiin. Muuten ois joka aamu kolkutellut takaraivossa et on se 1 huone liian vähän.. Ja tässä mallissa voi aikanaan pikkumakkareiden väkisen seinän kaataa, niin siihen saa kivan kirjaston. Noin niinku eläkepäiviä aatellen :)

   Poista
  2. Ja tosiaan:

   Tontti on tien päässä hivenen haasteellisen mallinen, kun etuosasta on lohkaistu kääntöpaikka. Talli on heti pihaan ajettaessa (mahdollisimman vähän lumitöitä ;) ). Talon kanssa ovat vierekkäin. Johtuen rakennusrajoista, ovat melko lähellä toisiaan, mut se oli pakollinen kompromissi kun halusimme säästää tontin takaosassa jyrkästi nousevan kalliometsäpohjan luonnontilassa. Talo on hivenen lähempänä etulinjaa. Ja talo on tallin oikealla puolella, joten kodarin ulko-ovi on katoksen etureunan tietämillä, kuten arvelitkin :)

   Poista
  3. Edit: Lisäsin postaukseen vielä asemakuvan, kun tuo sepustukseni oli puoliselkeä :D

   Poista
  4. Asemointi näyttää hyvältä!

   Poista
  5. Ja tosi mielenkiintoista nähdä sitten ajan kanssa kuvia sisältä, kun huoneet ovat valmiita. Erityisesti tuo keittiö kiinnostaa, sillä tosiaan ~samaa on joskus pyöritelty.

   Poista
 3. Ihanalta näyttää! Mä oon vähän kade nyt tästä raksavaiheesta kun sekin oli tavallaan niin hauskaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Onhan se hienoa päästä seuraamaan etenemistä kun ammattimiehet tekee. Itsekkin oppii koko ajan uutta ja oikein innostuu.

   Poista

Ilahdun, jos jaat ajatuksesi ja jätät kommenttisi :)